Saudi-Arabië neemt kleding en speelgoed in regenboogkleuren in beslag, want "promoot homoseksuele kleuren"

16 juni 2022
De autoriteiten in Saudi-Arabië hebben speelgoed en kleding in de kleuren van de regenboog in beslag genomen, omdat die volgens hen “homoseksualiteit promoten”. Het Saoedische ministerie van Handel verspreidde een filmpje waarin onder meer haarclips en T-shirts uit de rekken werden gehaald. “Een campagne die al maanden aan de gang is”, weet VRT NWS-journalist Midden-Oosten Majd Khalifeh.

In een reportage die werd uitgezonden op de Saudische staatszender Al Ekhbariya, toont een functionaris van het ministerie van Handel hoe onder meer pop-its, rugzakjes en hoedjes voor kinderen in beslag worden genomen.

"We doen een rondgang langs artikelen die in strijd zijn met het islamitische geloof en de openbare zeden en die homoseksuele kleuren promoten", klinkt het. De kleuren zouden "een giftige boodschap afgeven aan kinderen”. Volgens het ministerie kunnen verkopers van de producten rekenen op boetes. Het is niet duidelijk hoeveel producten in beslag zijn genomen.

"Samenzweringscampagne"

“Bij ons ligt de nadruk op de regenboogvlag vooral op seksuele diversiteit. In de Arabische wereld gaat het over een afwijking, die vaak rechtstreeks wordt gelinkt met de seksuele handeling”, duidt VRT NWS-journalist Majd Khalifeh in “De wereld vandaag”. “Het ligt er nog altijd heel gevoelig, zeker in het centrum van de salafistische interpretatie van de islam.”

Khalifeh vindt de operatie opmerkelijk, gezien Saoedi-Arabië volgens hem de jongste jaren vooruitgang heeft proberen te boeken om het land te moderniseren. “Vrouwen mogen er bijvoorbeeld weer autorijden, er is meer muziek toegelaten en zelfs geïntegreerd in het curriculum van de scholen, er zijn cinema’s geopend. Maar zo’n operatie tegen het regenboogsymbool is wel opvallend, en de manier waarop ze het hebben aangepakt op televisie indrukwekkend.”

In het filmpje is te zien hoe de reporter van de staatstelevisie spullen in de kleuren van de regenboogvlag toont en uitspraken doet als “kijk, beste kijkers, ze willen in de hoofden van jullie kinderen spelen, dit is geen onschuldige regenboog maar een gerichte samenzweringscampagne om in Saoedi-Arabië kinderen op vroege leeftijd te treffen”.

“Vervolgens halen ze samenzweringstheorieën boven waarbij onderzoek zogezegd heeft bewezen dat kinderen op vroege leeftijd seksueel beïnvloed kunnen worden”, aldus Khalifeh.

Doodstraf

Het is niet de eerste actie tegen regenboogspullen die Khalifeh ziet. “Eind vorig jaar heb ik al een filmpje op YouTube gezien waarin werd gewaarschuwd voor pop-it’s, die geen onschuldig speelgoed zouden zijn maar wel het symbool voor seksuele afwijking.”

In Saudi-Arabië staan zware straffen op homoseksuele relaties en handelingen, tot de doodstraf toe. In april mocht de film “Doctor Strange in the Multiverse of Madness” van Disney niet vertoond worden, vermoedelijk omdat er twee zoenende vrouwen in te zien zijn. “Ik ben vaak in het land geweest en heb er wel al homokoppels gezien, maar officieel mag je er niet uit de kast komen”, zegt Khalifeh. “Saoedi-Arabië erkent alleen een getrouwde man-vrouwrelatie, meer is er niet toegelaten."

Bron: vrtnws.be en De ochtend