"Savoir vivre, daar worstelen we met zijn allen mee vandaag in 2050"

14 november 2017
Hans Bourlon bevindt zich nog altijd in het jaar 2050. Zittend op zijn zelf geprinte stoel vertelt hij hoe hij de helft van zijn inboedel thuis afdrukt. 3D-printers hebben we al in 2017 natuurlijk, maar in 2050 komen zelfs Hans zijn gordijnen uit een printer. En dat maakt de praktische dingen er gemakkelijker op. Maar hoe vul je je leven in als arbeid wegvalt? Studeren we allemaal filosofie om ons leven nog enige zin te geven? "Savoir vivre, daar worstelen we met zijn allen mee vandaag in 2050."

Hallo goeie middag. Ik was gisteren op restaurant. En ik heb wijn gedronken uit een prachtig mooi glas. Ik nam een foto van dat glas. En thuis sloot ik mijn smartphone aan op mijn 3D printer. En een paar minuten later rolden er vier van die prachtige glazen uit mijn printer.

Schrik je daar van? 3D printers bestonden toch ook al in 2017 ? Wel… vandaag staan ze gewoon bij mensen thuis. De duurste modellen kunnen glas, ijzer, carbon, wol en ook titanium printen. En de nieuwe smartphones herkennen het materiaal waaruit iets gemaakt is als je een foto neemt. Je moest eens weten wat ik thuis allemaal geprint heb: stoelen, kookpotten, pullovers, schoenen… Voor de grote spullen, zoals gordijnen, ga ik naar een gespecialiseerd bedrijf. De tijd dat lagelonenlanden onze gebruiksvoorwerpen produceerden, ligt ver achter ons. Net als de erbarmelijke werkomstandigheden waarin dat vaak gebeurde. Ongelooflijk toch. Die spullen maakten ook nog de reis van de wereld in grote containerschepen. Ecologisch was dat niet te verantwoorden.

Toen kwamen de 3D printers. Rond 2030 waren er in Vlaanderen al honderden printfabrieken. Beeld u in : enorme hallen, zonder licht of verwarming. Zonder arbeiders. Maar met duizenden printers, die 24 uur op 24 printten. In de tijd van Daens konden ze daar alleen maar van dromen. Miljoenen stuks speelgoed, auto’s, kasten, T-shirts, onnoemelijk veel rolde uit die printers. Maar vandaag, in 2050, kan je thuis alles wat je fotografeert ook printen. Een fantastische uitvinding, maar ook een drama voor vele merken. Want geen enkel ontwerp is nog beschermd. Je print nu thuis je eigen Louis Vuitton tas, of je eigen Nike schoenen. Daarom heeft de overheid ingegrepen. Er zijn hoge taxen op de verkoop van 3D printers. De opbrengst wordt verdeeld onder ontwerpers en designers.

Printers creëren welvaart zonder dat daar arbeid aan te pas komt. Daarom krijgt iedereen in het rijke Westen nu een minimumloon. Mensen doen massaal aan yoga en studeren wijsbegeerte. Een zinvol bestaan leiden zonder arbeid is voor iedereen een grote aanpassing. Het vereist levenskunst. ‘Savoir vivre’. Daar worstelen we met zijn allen mee, vandaag in 2050.

Lees ook: