“Schaamhaar is niet vies en niet onvrouwelijk”

11 februari 2016
Rosie De Cordier vindt het absurd dat veel vrouwen zich schamen voor iets dat ze allemaal hebben: schaamhaar. Ze spoort hen aan ‘niet doof te zijn voor het ruisen van de onderdons’.

Telkens wanneer bekende vrouwen zoals Madonna of Julia Roberts hun okselhaar aan de mensheid tonen, kan je er prat op gaan dat 'de boekskes' in gang schieten. Want een vrouw die haar okselhaar laat staan, dat is toch ‘not done’? Hetzelfde geldt voor schaamhaar dat onder een onderbroek uit komt piepen. Onvrouwelijk, toch?

“Nee, helemaal niet onvrouwelijk” schreef Rosie De Cordier in een blogpost.

Ze licht haar mening verder toe in één minuut.

De minuut van Rosie De Cordier

Schaamhaar. Het intiemste perkje van ons lichaam heeft een naam gekregen die schaamte en plaatsvervangende schaamte bij ons oproept. Wordt het niet eens tijd voor een naamsverandering? Onderdons, pelsje, kroeshaar, onderdos, lage lokken, vachtje, foeffloer, haarhaar, zijnhaar, prettapijt… Het kan zoveel mooier en het kan zoveel trotser.

Waarom weten we ons geen raad met onze lichaamsbegroeiing? Waarom doen we altijd ons goesting, maar zijn we bang dat mensen ons okselhaar vies gaan vinden? Waarom vinden we het ongemakkelijk om haar van onder een onderbroek te zien piepen? We zijn vergeten hoe het eruit ziet. Het is al te absurd om ons te schamen voor iets dat we allemaal hebben. Toch?

Misschien moeten we nu maar eens gewoon doen wat we mooi vinden of wat we goed vinden voor ons lichaam. Het is niet vies, het is niet onvrouwelijk en het is niet enkel voor doorgewinterde feministes. Het zit in onze natuur. Bevrijd de bosjes.

Op de foto bovenaan zie je het schaamhaar van Petra Collins. Zij veroorzaakte een rel toen ze een foto met een randje schaamhaar op haar Instagram-account postte. Instagram verwijderde de onschuldige foto. Taboe, quoi?

 

Wow @instagram thanks for making it clear that an unshaven bikini line NEEDS censoring. pic.twitter.com/yUePI9BYmQ

— petra collins (@petracollins) 11 oktober 2013