"Schaf België af! Schaf de verkiezingen af! En doe de stemtest!"

22 september 2016
Ook comedian Michael Van Peel mag bij wijze van denkoefening het rijk resetten. Hij wil meteen twee dingen afschaffen: België, en verkiezingen.

1.Schaf België af!

“En ineens alle landen en grenzen. Meer en meer gaan mensen zichzelf leiden, in plaats van dat er één centraal bestuur is. Anarchie maar dan niet in de betekenis van chaos. Het idee van de natiestaat is relatief recent en heeft zijn beste tijd gehad. Wij vinden het normaal dat we in een land wonen, maar zo’n land bestaat niet echt, dat is een constructie. Op het wereldwijde web bestaan er ook geen landen en grenzen. Wikipedia is een goed voorbeeld van een niet-centraal geleid maar wel succesvol systeem."

 

2. Schaf de verkiezingen af!

“We leven niet in een democratie maar in een mediacratie: politici zijn game show hosts geworden, de populairste wint. Dus moeten we die menselijke factor uit de politiek weghalen, door bijvoorbeeld loting. Als dat werkt bij een volksjury moet dat ook kunnen werken in de politiek. Alleen vertrouwen wij elkaar niet. Wij onderschatten de ander, en overschatten onszelf. We hebben de illusie dat we elkaar moeten beconcurreren terwijl we door samen te werken veel succesvoller zouden zijn. 

"Een andere manier om te vermijden dat alleen de populairste politici verkozen raken: we moeten politici linken aan de juiste mensen. Dat doen we door elke burger een soort stemtest te te laten invullen. Politici vullen net dezelfde test in. De polticus wiens profiel het best met dat van jou overeenkomt, vertegenwoordigt dan jouw stem."

 

Afspraak over 100 jaar?