"Schaf de technische marge bij flitscontroles af"

10 januari 2017
72% van de Belgen rijdt wel eens te snel buiten de bebouwde kom. Dat blijkt uit de jaarlijkse VerkeersONveiligheidsenquête van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV).

 “Dat heeft te maken met de mentaliteit van de Belgen, maar ook met interpretatiemarge van de verkeersregels” zegt professor emeritus Verkeerskunde Willy Miermans in De Standaard.

Het is een publiek geheim dat je in België sneller dan 120 km/h ‘mag’ rijden op de snelweg. Omdat de flitstoestellen werken met een technische tolerantie wordt er maar geflitst vanaf 128 km/h.

“Chauffeurs zijn hun rijgedrag daarop gaan afstellen”, zegt professor Miermans. In het buitenland heb je dat fenomeen niet: 50 km/h is daar 50 km/h en dat weten de chauffeurs.

De technische tolerantie is ook niet meer nodig omdat de meetapparatuur zeer accuraat is geworden.

Opvallend: ondanks het feit dat heel veel mensen wel eens te snel rijden, is 58% van de Belgen te vinden voor meer snelheidscontroles.

Reageer

  • Ben jij het eens met Willy Miermans? Moet de snelheidscontroles strenger worden en moeten we dus de technische tolerantiemarge afschaffen?

Wil je anoniem iets kwijt of mogen wij je bellen tijdens onze uitzending? Mail je reactie (met je telefoonnummer) naar hautekiet@radio1.be.

Lees meer over de enquête van het BIVV op www.bivv.be.