"Schaf de zomer- en wintertijd af, maar verlaat het aanvangsuur van de scholen"

26 oktober 2015
Nu een hoop argumenten pro winter-zomertijd weggevallen zijn, wordt het tijd om eens te bezinnen, vindt luisteraar Paul Verbruggen. Is het echt nog nodig om onze biologische klok nog verder te verstoren? Het enige argument dat in zijn ogen overeind blijft is de veiligheid van onze schoolkinderen.

In plaats van te discussiëren over zomer- of wintertijd, zouden we beter het aanvangsuur van de scholen verlaten, vindt Paul Verbruggen.

Hij kreeg 1 minuut zendtijd om zijn standpunt te verduidelijken:

Nu een hoop argumenten pro winter-zomertijd weggevallen zijn, wordt het tijd om eens te bezinnen. Is het echt nog nodig om onze biologische klok nog verder te verstoren? Het enige argument dat in mijn ogen overeind blijft is de veiligheid van schoolkinderen ’s morgens: kinderen en jongeren moeten in de beste omgevingsomstandigheden naar school kunnen fietsen of stappen.

Daarom dit ideetje: Schaf de zomer- en wintertijd af maar verlaat het aanvangsuur van de scholen. Dat geeft zelfs extra voordelen : voor vele gezinnen vermindert de ochtendlijke hectiek omdat er meer tijd beschikbaar is. Bovendien hoeven kinderen ’s avonds minder lang in de nabewaking te blijven of alleen thuis op hun ouders te wachten. Als de scholen pas later zouden beginnen, is er ook een betere spreiding van de drukte op de weg: sommigen willen/moeten hun kinderen ’s morgens toch vroeg naar schoolopvang brengen of sturen; anderen hoeven dat pas net voor schooltijd te doen.

Een hele ingreep maar voor de veiligheid van onze kinderen mag niets te veel of te moeilijk zijn.

Radio 1 Select