Schaliegas?

14 april 2011

Ja schaliegas, gas uit leisteen. Wij kenden dat ook niet, maar het Amerikaanse Energieagentschap (EIA) heeft zopas een rapport gepubliceerd over de schaliegasvoorraden in 32 landen. De exploiteerbare reserve wordt geschat op 5,3 triljoen kubieke meter. Tegen de huidige gasprijs spreken we over een potentieel van zo'n 1,38 triljoen euro.

In Europa is Polen de absolute koploper. Aan het huidige gasverbruik zitten de Polen volgens het EIA goed voor de volgende 380 jaar. "Polen ligt op Gas!" kopte De Gazeta Wyborcza enthousiast. "Polen heeft 5300000000000 kubieke meter schaliegas. Dat is twee en een halve keer zoveel als de offshorevoorraden van Noorwegen."

Vorig jaar tekende Warschau alvast een overeenkomst met het Amerikaanse Global Shale Gas Initiative. Duitsland en Nederland zijn op schaliegasgebied trouwens ook niet misdeeld.

Natuurlijk is er ook een 'maar', en een stevige zelfs. Schaliegas zou voor het klimaat 'erger dan steenkool' zijn. En bij onze Noorderburen is er politieke deining over proefboringen in Brabant omdat radium het grondwater zou kunnen verontreinigen.