Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

Schatten en schattenjagers

ma 15 jun. - 10:02

Toen miljardair Forrest Fenn hoorde dat hij terminaal ziek was besloot hij zijn geld uit te delen. Maar hij wou het niet zomaar weggeven: hij verstopte een schatkist vol geld en edelstenen in de Rocky Mountains en deelde de locatie door middel van een gedicht. Het duurde maar liefst tien jaar voor de schatkist gevonden werd, en dat gebeurde iets meer dan een week geleden. Daarom hebben we het vandaag over schatten en schattenjagers.
schat

Reporter Max Vryens doet het eigenaardige verhaal nog eens uit de doeken.

Verhalen zoals dat van Forrest Fenn, spreken tot de verbeelding: zijn er nog zulke schatten verborgen op de wereld? Ongetwijfeld, en dé plaats bij uitstek om te beginnen zoeken is misschien de zee? Maritiem archeoloog Tomas Termote duikt als sinds zijn 14de naar scheepswrakken in de Noordzee en schreef samen met zijn vader Dirk het boek Schatten en Scheepswrakken waarin ze de wrakken op de bodem van de Noordzee in kaart brengen.

Metaaldetectorist Marc Ickx is zowat de moderne variant van de schattenjager, al wil hij zo liever niet genoemd worden. Hij is lid van de Nationale Vereniging van Detectoristen, een vereniging die deel uitmaakt van het grotere European Centre for Metal Detecting. Doorheen heel Europa wordt er duchtig gezocht door deze detectoristen naar allerlei metalen voorwerpen. Maar wat vinden ze zoal? En wat drijft hen om dit te doen? Is dat toch niet stiekem op een schat in welke vorm dan ook te botsen? Een reportage door Brecht Devoldere.

Hoe is het idee van schattenjagen zoal ontstaan? Het boek Treasure Island - geschreven door de Schotse auteur Robert Louis Stevenson in 1883 - zal er zeker voor iets tussen zitten. Professor en hoogleraar Engelse Letterkunde Marysa Demoor neemt een kijkje in de leefwereld van het boek en diens auteur en vertelt waar het idee van de typische piraten en schatkisten vandaan komt.

En nu we het dan toch over fictie hebben: niet alleen mensen kunnen veel geld hebben, ook eenden blijkbaar. De schatrijke Dagobert Duck is een figuur die bij ons allen in het collectief geheugen gegrift staat. Maar waar komt zijn rijkdom eigenlijk vandaan? Een intrigerend en met momenten duister verhaal waar reporter Ward Bogaert zich maar al te graag in verdiepte.

Begint het ondertussen te kriebelen om zelf eens op zoektocht te gaan? Dan is het ook wel interessant om te weten wat je moet doen eens je effectief een schat gevonden hebt. Blijkt immers dat je je vondst niet altijd zomaar mag houden. Een gesprek met Edward Landtsheere, woordvoerder van de Federale Overheidsdienst Justitie.
 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet