Scheelzien: een taboe?

20 oktober 2016
Scheelzien.be, zo heet de website van Michael Lievens. Het is een website over, hoe raad je het, scheel kijken en alle fysische en psychische beslommeringen die daar bij komen kijken. Annemie Peeters sprak er met hem over in De Bende van Annemie.

Scheelkijken: een taboe

Ondanks Vlaanderens kalverliefde voor Callboy Randy Paret, is scheel kijken nog altijd een taboe. Want hoe je het ook draait of keert, mensen die scheel kijken worden vaak 'scheef bekeken'. Michael Lievens is wel blij dat Randy scheel kijken onder de aandacht brengt: 

"Randy heeft een latente vorm van scheelzien. Als hij zijn bril opzet zie je er niets van. Maar andere mensen hebben er constant last van. Dat is veel zichtbaarder." 

Michael begon op zijn derde scheel te kijken. Door een operatie is hij er, na een lange lijdensweg, vanaf geraakt.

 

Mensen die scheel kijken worden scheef bekeken

Too little, too late

"Ik was vroeger verziend. Op drie jaar begint een kind zijn naaste omgeving echt te exploreren. Doordat ik dat niet goed kon heeft mijn brein ervoor gekozen om alternerend het linkse en het rechtse oog te gebruiken. Daardoor gaat je oog scheef staan."

Scheelzien probeer je best zo snel mogelijk aan te pakken. De moeder van Michael ging zelf naar vier verschillende oogartsen om zijn probleem op te lossen. 

"Mijn bril kwam veel te laat, waardoor het scheelzien al genesteld was. Ik kreeg ook een plakkertje. Maar dat was 'too little, too late'."

Michael maakt de vergelijking met op één been lopen:

Als één been goed is en het andere verlamd zorg je er ook niet voor dat je goede been verlamd is, in de hoop dat het verlamde beter wordt.

Voor Michael tellen twee dingen: de medische sector moet haar eigen papers lezen en aan vroege preventie doen.