"Schepen en parlementslid zijn twee banen, die allebei evenveel aandacht verdienen"

8 februari 2017
De affaire Publifin blijft de politiek beroeren. Het gaat bij die discussie dan ook steevast over de cumuls, het aantal mandaten dat politici combineren. In navolging daarvan komen Groen en Ecolo met een voorstel op de proppen om die cumuls aan te pakken. Fractieleider voor Groen en Ecolo Kristof calvo kwam er over vertellen bij Lode Roels.

Nieuwe regels over de cumuls

Groen pleit voor een volledig verbod op cumuls, of het combineren van verschillende (politieke) mandaten. Volgens Calvo ligt er een groter probleem aan de basis van dit voorstel over de 'decumuls'. Volgens hem stoot de parlementaire democratie zoals we die nu kennen namelijk nu en dan op zijn grenzen: "We stellen voor om een einde te maken aan die cumuls. Schepen en parlementslid zijn twee banen, die allebei evenveel aandacht verdienen."

"Je moet geen schepen zijn om voeling met de burger te hebben"

Voor Calvo dient er eindelijk komaf gemaakt te worden met parlementsleden die niets of weinig doen in de kamer. "Laten we dit momentum, dat onder andere gecreëerd werd door de Publifin-affaire, verzilveren en het signaal geven dat het parlement moet leven."

Het meest sprekende voorbeeld is Bart De Wever, die sinds 2014 geen enkel voorstel indiende.

Dat een politicus zijn voeling met de burger zou verliezen als hij enkel nog in het parlement zit, wil Calvo niet geweten hebben: "Heel veel van mijn collega's komen net wel veel buiten. Je moet helemaal geen schepen of burgemeester zijn om voeling met de burger te hebben.

Verder dan de G1000

Naast de cumuls, wil Groen nog een ander probleem in de Belgische democratie aanpakken, namelijk het democratische en spreekwoordelijke gat tussen de politiek en de burger. Groen pleit voor gemengde parlementaire commissie, met leden én burgers:

"Dit is voor ons een manier om de parlementaire democratie te versterken. Zo willen we met het goede van de G1000 van David Van Reybrouck aan de slag. Maar het moet verder gaan en niet buiten de politiek maar er midden in staan."

Niets is te nemen of te laten, zegt Calvo, maar het debat dient wel aangewakkerd te worden.