Scheuren Barcelona en Tarragona zich los van Catalonië en kiezen ze voor Spanje?

28 december 2017
In de stedelijke kustgebieden van Catalonië werd vorige week overwegend voor het behoud van de regio in Spanje gestemd. De beweging "Barcelona is not Catalonia" wijst op de breuklijn die de regio verscheurt.

In Spanje is de term "Tabarnia" een hype op sociale media, zo stelt onze correspondent Sven Tuytens vast. Tabarnia is een samentrekking van Tarragona en Barcelona, de twee grote steden en ook provincies in de woelige regio Catalonië.

De voorstanders van Tabarnia dreigen ermee om zich desnoods van de regio Catalonië af te scheuren als die zich van Spanje zou losmaken. Officieel zouden ze dat kunnen doen op basis van een artikel in de Spaanse grondwet, maar de dreiging is erg hypothetisch en moet met een korrel zout genomen worden.

Met die campagne wil de burgerbeweging "Barcelona is not Catalonia" aantonen dat er in Catalonië een grote groep mensen -en mogelijk de meerderheid- is die geen onafhankelijkheid van Catalonië wil.

Breuklijn loopt door werkvloer en families

Dat is de voorbije weken gebleken tijdens grote betogingen voor en tegen onafhankelijkheid en vooral uit de resultaten van de verkiezingen voor een regionaal parlement vorige week.

Daarbij is de liberale centrumpartij Ciutadans/Ciudadanos als grootste uit de bus gekomen en die partij is radicaal tegen afscheuring van Spanje. Wel behield het blok van de drie separatistische partijen (JuntsXCatalunya, ERC en CUP) een absolute meerderheid in het parlement. De breuklijn tussen beide kampen is niet enkel politiek, maar loopt ook doorheen families en in de bedrijven, waar er grote spanningen leven.

Opvallend was ook de totaal andere manier waarop gestemd is in de provincies. In de verstedelijkte provincies zoals Barcelona en Tarragona (Tabarnia dus) was Ciudadanos de grootste partij. De separatistische partijen waren dat in de landelijke provincies Lleida en Girona. De mythe dat de grootstad Barcelona dus het centrum van het Catalaanse separatisme zou zijn, is daarmee dus ontkracht, eerder het omgekeerde dus. Logisch, want een onafhankelijk Catalonië zou FC Barcelona het genoegen ontnemen om met 0-3 te gaan winnen bij Real Madrid zoals vorig weekend het geval was.

Bron: vrtnws.be