Schietpartij in Luik: wat weten we tot nu toe?

29 mei 2018
In Luik zijn drie doden gevallen bij een schietpartij en een gijzeling. Een gewapende man opende het vuur op twee politieagenten. Beide agenten kwamen om het leven. Ook een toevallige passant raakte daarbij dodelijk gewond. Kort daarna werd een vrouw gegijzeld. Intussen is de gijzelnemer zelf geneutraliseerd door de politie.

De feiten speelden zich af in de buurt van het Atheneum Léonie De Waha, in de Boulevard d'Avroy in Luik. Over de precieze omstandigheden rond het incident bestaat er op dit moment nog heel wat onduidelijkheid. Wel staat vast dat er rond 10.30 uur vanmorgen schoten waren te horen in het centrum van Luik.

Een gewapende man opende het vuur op twee politieagenten. Daarbij zouden beide agenten om het leven zijn gekomen. Tijdens het incident werd ook een toevallige passant geraakt. Daarna vluchtte de dader weg en gijzelde hij een vrouw. Het zou gaan over een poetsvrouw die op dat moment aan het werk was.

De dader was blijkbaar geen onbekende voor de politie. Volgens onze bronnen was de man gekend voor een reeks criminele feiten, maar werd hij niet gelinkt aan terreur. Volgens de Franstalige openbare omroep RTBF was de man sinds gisteren met penitentiar verlof.

Volgens sommige geruchten zou de dader ook "Allah is groot" geroepen hebben, maar daar heeft het Crisiscentrum - dat de situatie op de voet volgt - nog geen concrete informatie over. Het federaal parket behandelt de zaak nu wel als een terreurdaad.

De speciale eenheden van de politie konden de dader uitschakelen. De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse, het Crisiscentrum volgt de ontwikkelingen op de voet, zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Samen met het stadsbestuur van Luik wordt nu bekeken of er extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn.

"Het dreigingsniveau blijft op 2", vertelt Peter Mertens van het Crisiscentrum. "Momenteel verandert er niets. Voorlopig wordt nog informatie ingewonnen", klinkt het. Mertens voegt er ook aan toe dat de situatie ter plaatse momenteel op dit ogenblik onder controle is.

Updates kan je lezen op vrtnws.be