49 doden bij aanslagen op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland

15 maart 2019
The Associated Press. All rights reserved
In Nieuw-Zeeland zijn aanslagen gepleegd op twee moskeeën in de stad Christchurch. Er zijn 49 doden gevallen, 48 mensen raakten gewond. Vier mensen zijn opgepakt. Een van hen wordt aangeklaagd voor moord.

De exacte volgorde van de gebeurtenissen is niet duidelijk. Media baseren zich voorlopig op verhalen van getuigen. De eerste schietpartij zou zich voorgedaan hebben aan de Al Noor-moskee, in het centrum van de stad. Ook aan een moskee in de buitenwijk Linwood zou er een schietpartij geweest zijn, maar daarover zijn minder details bekend.

De feiten deden zich voor tijdens het vrijdaggebed, op een moment dat honderden mensen zich in de moskeeën verzameld hadden. Volgens een getuige zou een man zeker 20 minuten lang het vuur geopend hebben in de Al Noor-moskee. Hij zou eerst de gebedsruimte voor mannen binnengedrongen zijn, daarna die van de vrouwen, en in het wilde weg om zich heen geschoten hebben.

Veel aanwezigen probeerden zich ergens in de moskee te verstoppen of naar buiten te lopen. Mensen schuilden buiten onder en achter auto's of sprongen over hekken om te kunnen vluchten.
Het is voorlopig niet duidelijk hoeveel slachtoffers er zijn. Volgens de politie zijn er "verschillende doden", maar ze kan nog geen exact getal geven. Getuigen zeggen dat ze verschillende mensen bloedend op de grond zagen liggen. Op foto's is te zien hoe de hulpdiensten gewonde mensen verzorgen en naar het ziekenhuis overbrengen.

Lockdown

Volgens politiechef Mike Bush zijn vier mensen opgepakt, drie mannen en een vrouw. Hij kan nog niet bevestigen dat het om een terroristische aanslag gaat. Het lijkt er wel op dat alles goed voorbereid was, met zwaar gewapende en goed voorbereide daders. Er zijn ook explosieven onschadelijk gemaakt op voertuigen in de buurt van de moskee.

Een schutter zou schokkende livebeelden hebben gemaakt van de schietpartij in de Al Noor-moskee. De politie vraagt met aandrang om die beelden niet te delen. Facebook in Australië-Nieuw Zeeland heeft de video verwijderd, net als de Facebook- en Instagram-accounts van de persoon die ze postte.

Politiechef Bush wil nog niet uitsluiten dat alle daders opgepakt zijn en dat alle gevaar geweken is. Moskeeën in Christchurch moeten hun deuren gesloten houden. Ook in de rest van Nieuw-Zeeland roept de politie moskeegangers op om thuis te blijven. 

Universiteiten, scholen en andere openbare gebouwen in Christchurch waren een tijdje "in lockdown", wat betekent dat niemand binnen of buiten mocht. Aan andere inwoners wordt nog altijd gevraagd om binnen te blijven. In Christchurch was op dat moment een klimaatactie van jongeren aan de gang. Die is opgebroken, de aanwezigen zijn naar huis gestuurd.
De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft het over "een van de zwartste dagen in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland". De regering komt straks in spoedberaad bijeen.

Bron: vrtnws.be