Schiettraining op school om ADHD aan te pakken

14 mei 2018
Nee, dit is geen smakeloze grap. In Noorwegen experimenteren ze volop met een nieuw en zeer revolutionair middel tegen ADHD: kinderen krijgen schiettraining op school.

“Het gaat om een langdurig project van twee jaar” zegt correspondent Marcel Burger in ‘Nieuwe Feiten’. “Kinderen met ADHD en andere concentratieproblemen krijgen schiettraining in een poging om hun resultaten en welzijn op school te verbeteren.”

De kinderen gaan twee uur per week naar de schietbaan, en gebruiken er geweren die ook bij biatlon gebruikt worden. “Ze leren er hoe ze moeten ademhalen – in en uit en dan pas afdrukken – en dat vergt heel veel van iemand.” Ze zouden dit ademhalingssysteem vervolgens ook kunnen gebruiken tijdens de lessen op school. “Het schijnt goed te werken” zegt Burger.

Moeten we dan ook bij ons wapens uitdelen?

“De kinderen en leerkrachten in Noorwegen zijn allemaal heel enthousiast” reageert pedagoog Pedro De Bruyckere. “Maar enkel bij wiskunde ziet men een duidelijke verbetering.” 

Woorden die veel vallen in het Noorse onderzoek zijn ‘hoopgevend’ en ‘optimistisch’. Toch zou hij het nog niet meteen in ons land invoeren. Hij vindt dat er nog veel extra onderzoek nodig is. “Er leiden veel wegen naar Rome, het kan ook van kind tot kind verschillen” besluit hij.

Foto's van het project vind je op nrk.no

Meer weten? Beluister de integrale interviews:

Lees ook:

Lijst van artikels