Schild & Vrienden linken aan gamen? “Uit de duim gezogen bullshit van Marc Reynebeau”

14 september 2018
Radio 1
Marc Reynebeau heeft gamers tegen de borst gestuit door in een opiniestuk in De Standaard de link te leggen tussen Schild en Vrienden en gamen. “Hij probeerde het subtiel, genuanceerd te verwoorden, maar is daar mijns inziens niet in geslaagd”, reageerde gamer Yorick Dupon bij Karolien.

Na de opzienbarende “Pano”-uitzending over Schild & Vrienden kroop de journalist vorig weekend in zijn pen. In zijn opiniestuk in de weekendkrant van De Standaard legde hij een opvallende link tussen de extreemrechtse ideeën van de aanhangers van Schild & Vrienden en die van gamers. Volgens Reynebeau sluit de ideologie van Schild & Vrienden aan bij de subcultuur van 'nerds en gamers', die ook gekenmerkt wordt door o.a. racisme en seksisme.

Slecht daglicht

Yorick Dupon pikt het niet wat Marc Reynebeau in zijn artikel poneert. “Ik vond dat hij een punt had, want er zijn altijd rotte appels en bij gaming zijn die heel erg aanwezig”, zegt Yorick bij Karolien. Maar Dupon betreurt dat Reynebeau alle gamers over dezelfde kam scheert en de community onterecht in een slecht daglicht stelt. “Met zo’n uitspraken zorgt hij ervoor dat mensen die al sceptisch staan tegenover de gaming community - en dan denk ik vooral aan ouders - zich nog meer zorgen gaan maken.”

Dupon vindt dat jammer omdat hij in de gaming community ook heel positieve dingen ziet. “99 procent van de gamers beleeft een fijne tijd. Zo ontstaan er via gaming vriendschappen, ontmoeten mensen hun eerste lief..."

Patroon

Dupon ziet ook een patroon: “Als gaming al in de pers komt, gebeurt dat vaak op een heel negatieve manier, behalve als er een Belgische ontwikkelaar supersuccesvol is. Plots schiet iedereen dan wakker.”

De gamer geeft de berichtgeving over de schietpartij in het Amerikaanse Jacksonville als voorbeeld. Daarbij vielen eind vorige maand drie doden; 11 andere raakten gewond. “Dat werd toen meteen gelinkt aan het feit dat dit tijdens een gamingtornooi gebeurde. Maar de game die er gespeeld werd, was Madden, een American football-spel. Dat is nu niet bepaald een gewelddadige game zoals iedereen die kent."

Is er dan geen link tussen het spelen van gewelddadige games en geweld gebruiken? "Er zijn wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat er een correlatie kan zijn, maar dat is dan het geval als je al problemen hebt. Het is niet zo dat games zorgen voor meer geweldpleging. Die link kan je niet leggen."