"Schillen moet je doen! Het grote geluk zit in die kleine stukjes"

19 januari 2018
Fruitteler Karel Vaes werkt aan een burgerinitiatief om ons allemaal meer fruit te doen eten. Door opnieuw fruit voor elkaar te schillen, gaan we automatisch gezonder eten zegt hij. Hij lanceerde zijn burgerinitiatief in De Minuut. En Hautekiet was de eerste deelnemer.

Dames en heren, appelen en peren, daar draait het om. Mijn naam is Karel Vaes. Fruit telen is mijn beroep.

België is een grote natie als het aankomt op peren, en ik weet eindelijk waarom jullie iets te weinig fruit eten. 

Ik kreeg een illustere ingeving: wij moeten geen fruit verkopen, maar wij zetten jullie beter aan om te schillen!

Toen vroeger de oma voor de tv appelen en peren schilde aten de kinderen en de ouders elke avond een berg fruit.

Koppelen we gezonde voeding aan jullie voornemen om mee te werken aan een wat warmere samenleving dan is dit wat jij moet doen: schillen voor je familie en vrienden, laat het mesje draaien rond het fruit!

Doe het ’s morgens , snij de peer in kleine stukjes voor bij de muesli. Neem eens een harde peer, dan een zachte peer, en geniet van de tinteling in de ogen van je partner.

Doe het ’s middags, voor je collega’s. Snij in evenredige maantjes, of doe het lepeltjesgewijs met de lange peer. Sta blozend in uw team en verbind je al snijdend met je collega’s.

Doe het ’s avonds, schil voor je vrouw, man en kinderen, voor hun welzijn en ter eigen glorie.

Nu is het nog net geen hype, jullie lopen voor.

Samen met jullie wil ik het laten uitgroeien tot een burgerinitiatief, met allerlei acties en uiteindelijk een nationale schilweek met de verse oogst in oktober 2018!

Verantwoordelijken van supermarkten, veilingen, fruitwinkels en de VLAM, wij hebben al enkele zeer fijne partners, sluit je bij ons aan!

Schillen moet je doen! Het grote geluk zit in die kleine stukjes.

Radio 1 Select