Schiltz (Open VLD): "Als je blijft zeggen dat het niet kan, zal het niet gebeuren"

26 augustus 2016
Vanochtend komt Open VLD met een energieplan, waarin ze pleiten voor een uitstap uit de kernenergie tegen 2025. Willem-Frederik Schiltz, energiespecialist van Open VLD sprak er over in De Ochtend.

"Logisch kerncentrales sneller te sluiten"

Schiltz: "De afgelopen maanden zijn er heel wat problemen geweest met verouderde kerncentrales. We vinden het niet meer dan logisch te kijken of we Doel 3 en Tihange 2 al sneller kunnen sluiten dan 2025. Zeker omdat Doel 1 en 2 langer zullen open blijven."

45% kernenergie

Allemaal goed en wel, maar enkele maanden geleden zei het internationaal energieagentschap nog dat een kernuitstap tegen 2025 onmogelijk is. Ook CD&V en NV-A stellen zich daar vragen bij. Is het überhaupt wel mogelijk om van kernenergie, die 45% van alle energie uitmaakt, af te stappen?

"Als je blijft zeggen dat het niet kan, zal het niet gebeuren. Als je als overheid zegt dat het wel kan geeft je een signaal en dan zullen mensen zich daar aan optrekken. 

Als je zegt dat het niet kan, zal het niet gebeuren

"Wij willen vooral minder verspilling: de energie die opgewekt wordt door particulieren met een windmolen of zonnepanelen moet opgeslagen kunnen worden. Maar er moet ook meer geïnvesteerd worden in hernieuwbare energie"

Gascentrales als overgang

Is dit alles betaalbaar?

Schiltz: "Een zonnepaneel verdien je terug op 5 à 6 jaar. Als je die energie nog eens kan verkopen aan je buurman zal dat nog sneller zijn. Daarnaast willen we inzetten op gascentrales om de overgang naar echt schone energie te overbruggen."