Scholieren brengen met app hun mentale gezondheid zelf in kaart

29 januari 2018
Psychiaters van de KU Leuven starten een grootschalig onderzoek naar de geestelijke gezondheid van middelbare scholieren. Vanaf vandaag bevragen ze in een twintigtal scholen over heel Vlaanderen zo'n 2000 jongeren van 12-, 14- en 16 jaar. Nieuw is dat ze daarvoor ook gebruik maken van een app.

1 op de 4 mensen in ons land krijgt in zijn leven te maken met psychische klachten. Vaak beginnen die al in de adolescentie. De onderzoekers willen achterhalen welke factoren dat proces beïnvloeden.

Vanmorgen gaan ze naar een eerste school in Avelgem. Daar krijgen 150 leerlingen een vragenlijst voorgelegd met vragen zoals: hoe voel je je? word je gepest? Hoe is je relatie met je ouders, met je vrienden,...? De scholieren voeren ook testjes uit om hun mentale gezondheid te meten.

Een app om je mentale gezondheid in kaart te brengen

Nieuw is dat de scholieren na de bevraging op school een smartphone met een app meekrijgen naar huis, om te rapporteren hoe ze zich voelen. Via de app kunnen ze zichzelf in kaart brengen, vertelt hoogleraar psychiatrie, Ines Germeys van de KULeuven.

" Zij zullen 10 keer per dag gedurende 6 dagen een signaal krijgen en dan moeten zij een aantal vragen invullen over hoe ze zich voelen, waar ze zijn, met wie ze zijn en op die manier kunnen wij heel fijnmazig gaan kijken hoe het met die kinderen gaat, maar ook hoe zij in hun dagelijks leven staan".

Meer op vrtnws.be