Schone kleren

21 april 2018
Op 24 april 2013 stortte het fabriekscomplex Rana Plaza in, vijf textielfabrieken in de buurt van Dhaka, hoofdstad van Bangladesh. 1138 arbeiders kwamen om, 2500 geraakten gewond, sommigen zeer ernstig. Het is vijf jaar geleden dat de beelden daarvan wereldwijd de journaals haalden, en dat we beseften dat er mogelijk iets mis is met de goedkope kleren die we dragen.

Sarah Vandoorne is recent teruggegaan naar Bangladesh. Er is daar veel veranderd. Tweehonderd kledingmerken hebben afspraken gemaakt over de veiligheid van fabrieken in Bangladesh, want een ramp zoals Rana Plaza mag nooit meer gebeuren. 

De gebouwen zijn veiliger, maar de lonen blijven schabouwelijk laag. De koopkracht is lager dan vijf jaar geleden omdat de lonen nauwelijks zijn gestegen terwijl alles duurder is geworden. En de productie in de textielfabrieken is met meer dan de helft toegenomen. Werkdagen van twaalf uur plus slechtbetaalde overuren. De arbeiders zitten onder de pijnstillers.

Sarah Vandoorne heeft met textielarbeiders gesproken en verwachtte opstandigheid en protest. Maar nee, de Bengali schikken zich in hun lot. Ze zeggen dat ze tevreden zijn met wat ze hebben en noemen zichzelf gelukkig. Merkwaardig. In elk geval merkwaardig genoeg voor een uitnodiging aan de Interne Keukentafel. Ze publiceerde over Rana Plaza op Mo* en Apache.

Radio 1 Select