"School mag mee gaan betogen voor klimaat, maar moet dat goed doorspreken met ouders"

14 maart 2019
© Radio 1
Scholen die met hun leerlingen gaan betogen op een klimaatmars als verplichte schoolactiviteit, mag dat wel? Want dat zint sommige ouders niet, schrijft Het Nieuwsblad. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zet in 'De Ochtend' de puntjes op de i: "Als een school beslist, na grondig overleg, om deel te nemen aan een bepaalde actie, is dat een georganiseerde schoolactiviteit."

Morgen is er voor de tiende week op rij een klimaatmars en heel wat scholen maken er een buitenschoolse activiteit van. Maar dan zijn de leerlingen wel verplicht om mee te stappen. En dat stuit bij sommige ouders op verzet.

Peter Daems, vader van 2 kinderen in een school in Mortsel, vindt alvast dat dat niet kan. "Die juffrouwen staan zelf niet recht in hun schoenen", zegt hij. "Die hebben allemaal een auto en een gsm en die leven allemaal zelf niet zoals in Bokrijk. En met groene energie kunnen ze dat hier van geen kanten aan."

Maar hoe zit dat nu eigenlijk? Mogen scholen hun leerlingen zomaar op uitstap meenemen naar zo'n klimaatmars of -actie? Minister van Onderwijs Hilde Crevits zegt van wel. "Als de school beslist, na grondig overleg, om deel te nemen aan een bepaalde actie, is dat een georganiseerde schoolactiviteit." Of dat nu een actie tegen geweld of voor het klimaat is, dat maakt niet uit. "Op zich heeft het klimaat geen kleur."

Geen politieke slogans

Toch geeft ze toe dat bij dat overleg vaak het schoentje wringt. "Je moet dat goed doorspreken en moet dat kaderen binnen en pedagogisch project. Dan is het geen spijbelen, maar een gezamenlijke actie. Maar als je dat niet doet als school en er gaan toch leerkrachten en/of leerlingen naar bepaalde evenementen of marsen, dan is dat spijbelen, zonder meer. Het is dus het ene of het andere en dat moet heel duidelijk op school besproken worden."

Als ouders van oordeel zijn dat het niet goed doorgesproken is, kunnen ze ook klacht neerleggen bij Commissie Zorgvuldig Bestuur

Crevits benadrukt ook nog dat scholen binnen zo'n activiteit niet aan politiek mogen doen en dat leerlingen dus ook niet met politieke slogans mogen rondlopen.

"Ouders die vinden dat er toch aan politiek gedaan wordt of die daar grote problemen mee hebben, moeten naar de schooldirectie stappen. Als ze van oordeel zijn dat het niet goed doorgesproken is, kunnen ze ook klacht neerleggen bij Commissie Zorgvuldig Bestuur."

Beluister het gesprek met Hilde Crevits in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'