Schoolcateraar: "Normaal leveren wij 48.000 maaltijden per dag, nu zijn we teruggevallen op 500 maaltijden"

27 juni 2020
De zomervakantie staat voor de deur, maar er wordt al gedacht aan september: de heropstart van de scholen. Vooral voor de kleuter- en lagere scholen wordt gestreefd naar een heropening die zo normaal als voorheen kan verlopen. Een misschien wat vergeten sector hoopt alvast dat alles vanaf september opnieuw vlot kan verlopen: de schoolcateraars.

"Wij zijn alvast klaar voor een heropstart van warme maaltijden op school, dus ik hoop dat het vanaf september weer kan", zegt Arthur Hanssens van Hanssens catering uit Wevelgem. Hij vertelt in 'De Ochtend' dat kleuter- en lagere scholen de soepelste heropening zullen hebben met een zogenaamde 'code geel'. Dat zal er normaal gezien voor zorgen dat de cateraars weer op een normale manier hun maaltijden kunnen aanbieden. "Weliswaar moeten we rekening houden met handen wassen, mondmaskers, ...", vult Hanssens aan.

Arthur Hanssens toont met cijfers aan dat de crisis voor hen duidelijk voelbaar was: "Wij leveren normaal aan een 500 à 600 scholen per dag, 95% daarvan zijn een kleuter- of lagere school. Concreet maken wij normaal gezien 48.000 maaltijden per dag, maar nu zijn we teruggevallen op 500 maaltijden".

Angst voor heropflakkering

De angst voor een heropflakkering is ook voelbaar, want "bij een 'code oranje' mogen wij in principe nog wel warme maaltijden aanbieden, maar die moeten dan per klaslokaal of bubbel aangeboden worden. Dat wordt logistiek moeilijk, zowel voor ons als voor de scholen, en we denken dat veel scholen dan ook zullen afhaken", zegt Arthur Hanssens. Ook de laatste drie weken van juni waarin de scholen terug open waren, hebben veel scholen ervoor gekozen om geen warme maaltijden aan te bieden, omdat het te moeilijk was om dat volgens de richtlijnen te doen.

Toekomst

Arthur Hanssens zegt dat de coronacrisis hem wel heeft doen nadenken over de toekomst: "Wij hebben niet echt andere klanten waar we kunnen op rekenen en misschien moeten we toch nadenken om ook in de industrie iets te gaan realiseren. Want alles richten op één speler, namelijk scholen, is misschien niet ideaal".

 

Beluister hier het gesprek in 'De Ochtend':

Lees meer:

Radio 1 Select