Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Schotelvod 200.000 maal viezer dan wc-bril

do 22 feb. - 1:19

“Wie gebruikt dat, een schotelvod? Bah!” Nee, viroloog Marc Van Ranst is geen voorstander van schotelvodden.
Schotelvod

Hebben antibacteriële doekjes in de keuken wel zin?  Dat zocht het BBC-programma “Trust me I’m a doctor” uit.  Ze gaven drie gezinnen een mobiel aanrecht dat ze helemaal moesten schoonschrobben met bacteriedodende doekjes. Maar wat bleek? Een uur later zat het aanrecht alweer vol microben!

“Het verbaast me dat mensen hier onderzoek over doen” zegt Marc Van Ranst in Nieuwe Feiten. “Sommigen denken blijkbaar dat we in een steriel huis leven. Maar dat lukt niet. Bacteriën zijn er nu eenmaal. We dragen die bacteriën in en op ons, en ze doen meestal ook geen vlieg kwaad. De meeste bacteriën hebben we zelfs nodig.”

Volgens het BBC-onderzoek zitten er ook 200.000 keer meer bacteriën in een schotelvod dan op een wc-bril. Ook dat verbaast Marc Van Ranst niet.  Zelf is hij er alvast geen voorstander van:

Wie gebruikt dat, een schotelvod? Bah!

“Wanneer je die schotelvodden niet te lang gebruikt, zal het nog ok zijn” zegt Van Ranst. “Maar je komt er vaak met je handen aan, en ze zijn niet zelfreinigend.  Wanneer je schotelvod er vies uitziet, neem je dus best gewoon een andere. Als je ze wilt uitwassen, is er niks op tegen.”

Wat moet je dan wel gebruiken? Marc Van Ranst opteert voor wegwerpsponsjes. “Als je die niet te vaak opnieuw gebruikt, lijkt me dat een stuk meer hygiënisch.”

Propere billen

En is een wc-bril dan echt zo proper? “We komen bijna nooit met onze handen aan een toiletbril” zegt Van Ranst. “Mannen komen er nog minder aan. Onze billen zijn eigenlijk echt best wel proper: er zitten weinig bacteriën op. En de meeste mensen raken hun billen niet heel veel aan.“

“Maar gaan we ons hier nu echt heel veel zorgen over maken?” lacht Van Ranst de kwestie weg. “Sommige mensen hebben een leven dat niet spannend of romantisch genoeg is, en moeten zich dan zorgen maken over het aantal bacteriën op het aanrecht.”

Betekent dat dan dat we nergens voor moeten opletten in de keuken? “Onze handen zijn eigenlijk de dingen die in de keuken het meest gevaarlijk zijn” besluit Van Ranst. “Wanneer je met vuile handen in de keuken begint te werken kan je wel problemen krijgen.”

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet