Schreef de CIA 'Wind of Change', de bekendste hit van The Scorpions?

15 mei 2020
Het nummer 'Wind of Change' kwam uit na de val van de Berlijnse muur en werd de soundtrack van het einde van de Koude Oorlog. De tekst straalt hoop en optimisme uit: 'The future's in the air/I can feel it everywhere/Blowing with the wind of change'. Een nieuwe Amerikaanse podcast, die sinds deze week online staat, beweert dat het nummer ontwikkeld werd door de Amerikaanse inlichtingendienst om de omwenteling in het Oostblok te versnellen. The Scorpions zélf? Die ontkennen met klem.

De Amerikaanse onderzoeksjournalist Patrick Keefe (hij schrijft ondermeer voor The New Yorker ) hoorde jaren geleden een straf verhaal van iemand die bij de CIA werkte. Die man beweerde dat de inlichtingendienst een nummer gemaakt had voor The Scorpions. De keuze voor The Scorpions was ook logisch, de band was immens populair in de Sovjet Unie .

Ook in het nummer 'Wind of Change' zit een duidelijke verwijzing naar het bekende Gorki park in Moskou. The Scorpions hadden net voor de val van de muur nog opgetreden op een festival in Moskou. Patrick Keefe ging praten met enkele voormalige CIA agenten. Zo ontdekte hij dat de zanger van The Scorpions ooit het liedje moest fluiten voor een CIA Agente in een hotel in Memphis. De agente verdwijnt en daar houdt het spoor op...

Lees verder onder de videoclip van 'Wind of Change'

Het is wel bekend dat de CIA al eerder propaganda heeft gevoerd via de zachte weg van de cultuur. Propaganda werkt niet als het .... te veel op propaganda lijkt. Zo deed de VS in de jaren '50, onder het presidentschap van Eisenhouwer, al aan psychologische oorlogsvoering tegen de Sovjets. Toen verscheen 'Dokter Zhivago', de bekende roman van Boris Pasternak. Het boek werd door Kremlin verboden omdat het te kritisch was. Maar toen kwam de CIA ertussen: ze drukten in het geheim toch een Russische editie van 'Dokter Zhivago' en verspreidden die op 10.000 exemplaren in Rusland. Een paar jaar geleden heeft de CIA dat ook officieel toegegeven.

Zo gaat er ook het verhaal dat de CIA de Amerikaans tv show uit de jaren 60 'Mission Impossible' volgde. Daarin waren vaak spionnen te zien met speciale maskers en vermommingen. Korte tijd later ging de CIA samenwerken met de beste make up artiest van Hollywood om voor hen vermommingen te maken. Er is ook nog deze absurde anekdote: de Chef Vermommingen van de CIA was een vrouw. In de podcast kan je horen hoe ze President Bush Senior ging briefen over de enorme vooruitgang die de CIA had gemaakt. Bush die voor hij president werd, directeur was van de CIA, had zich ook vaak vermomd op missies....

Lees verder onder de intro van 'Mission Impossible'

De podcast Wind of Change is nu beschikbaar op Spotify en in de podcastapp. 

Hieronder kan je het gesprek in 'Culture Club' over de fascinerende podcast herbeluisteren:

Lees ook