Schrijfster Margot Vanderstraeten: “Leer je buren kennen”

28 maart 2018
Margot Vanderstraeten leidde koningin Mathilde rond in de tentoonstelling “Buren 2018” in Kazerne Dossin. Die is gewijd aan haar vorige, heel succesvolle boek “Mazzel tov” over de joodse gemeenschap in Antwerpen. Nu heeft ze een nieuw boek uit, "Het zusje van de buurvrouw", over een allochtoon meisje met anorexia. En ook hier geldt volgens Vanderstraeten: “Leer je buren kennen, dat is al een eerste vorm van hulp”.

"Het zusje van de buurvrouw” gaat over Nadja, een tienermeisje van Marokkaanse afkomst, dat aan anorexia lijdt: “een verhaal in 36 kilo”. Margot Vanderstraeten schreef de novelle op verzoek van Te Gek!?, de campagne over geestelijke gezondheidszorg.

Ze dringt vooral aan op het vroeg herkennen van signalen dat het niet goed gaat. En dat is nu net een probleem bij allochtonen: om allerlei redenen - cultureel, familiaal, religieus - liggen psychische problemen daar erg gevoelig. “Het ontkennen van een probleem omdat het geassocieerd wordt met gek zijn is daar veel groter”, zegt Vanderstraeten in De Ochtend op Radio 1.

Het taboe doorbreken kan door meer begrip te kweken in de gezondheids­zorg. Binnen de opleiding mag nog meer aandacht en geld gaan naar intercultureel werk, vindt de schrijfster. Maar er is hoop. Er zijn bijvoorbeeld nogal wat allochtone meisjesstudenten psychologie. “We maken een kantelmoment mee, maar er is nog heel veel wat gedaan moet worden.”

Rondleiding voor koningin Mathilde

Margot Vanderstraeten heeft een beroemde fan: koningin Mathilde. Op verzoek van Mathilde leidde Vanderstraeten haar rond in de expo “Buren 2018” in Kazerne Dossin in Mechelen. Die expo is gebaseerd op het boek “Mazzel tov” van Vanderstraeten, over haar tijd als lerares in een joods gezin in Antwerpen. Het boek is een bestseller en koningin Mathilde noemde het ook als een van haar zes favoriete boeken voor VRT NWS.

“De essentie is altijd dat we contact moeten zoeken met onze buren, en dat vergt een fysieke inspanning; dat gaat niet via de computer,” zegt Vanderstraeten. In haar nieuwe novelle komt het eerste contact tussen een Vlaamse jongen en een vrouw van Marokkaanse afkomst er door ... een lekkende kraan.

"Het zusje van de buurvrouw" van Margot Vanderstraeten is uitgegeven bij Angèle.

Bron: vrtnws.be en De Ochtend

Lees ook