'Tori et Lokita' in première in Cannes: schrijven de broers Dardenne straks geschiedenis?

24 mei 2022
Vandaag gaat 'Tori et Lokita', de nieuwe film van de Waalse broers Dardenne, in première in Cannes. Met de film maken ze ook kans op een derde Gouden Palm, iets wat niemand hen ooit voordeed. Hoe groot is die kans?

We vergeten het soms, maar Jean-Pierre en Luc Dardenne hebben de Belgische film mee op de kaart gezet. De Luikse broers maken al een halve eeuw samen films en documentaires. In 1996 bereiken ze een eerste grote succes met het drama "La promesse" - een film over huisjesmelkers en zwartwerk in een Luikse voorstad - die vandaag nog even actueel oogt. Drie jaar later winnen ze met hun volgende film "Rosetta" een eerste Gouden Palm op het filmfestival van Cannes. In 2005 kwam daar met 'L'Enfant' een tweede gouden beeldje bij.

Dit jaar doen de broers al voor de negende keer mee aan de competitie van het festival. "Tori et Lokita" vertelt het verhaal van twee jonge Afrikaanse vluchtelingen die afzonderlijk naar België trekken en vriendschap sluiten in moeilijke omstandigheden. Naast Mbundu Joely als Lokita en Pablo Schils als Tori speelt ook Charlotte De Bruyne mee, bekend uit de reeks "De twaalf". Ook Tijmen Goovaerts, die dit jaar te zien was in "Twee zomers" en Nadège Ouedraogo hebben een rol in 'Tori et Lokita'.

Klaar voor het record?

De broers Dardenne wonnen twee keer een Gouden Palm en delen dat record met zeven andere regisseurs. De eer wordt gedeeld met onder anderen Oscarwinnaars Michael Haneke en Francis Ford Coppola. Met een derde Gouden Palm zouden de broers zelf filmgeschiedenis schrijven. Maar hoe groot is die kans?

"Dat is moeilijk te zeggen zonder de film te hebben gezien", aldus VRT-filmjournalist Lieven Van Gils. "De broers Dardenne komen àltijd in aanmerking voor een Gouden Palm. Ze wonnen de prijs ten slotte al twee keer, en weten dus hoe het moet." Maar niets is zeker. De competitie dit jaar is extreem hard, met niet minder dan vier regisseurs die eerder al eens een Gouden Palm wonnen.

Bovendien maakte de jury van het festival al vaker verrassende keuzes, denk maar aan 'Titane', de winnaar van het afgelopen festival. Vincent Lindon acteerde vorig jaar nog in die winnende film, dit jaar mag hij als juryvoorzitter zelf de Gouden Palm uitreiken.

Speelt een Frans acteur als voorzitter in het voordeel van les Dardennes? "Met Vincent Lindon als voorzitter van de jury heb je iemand met een grote interesse in realistische films met een sociaal aspect, die echte verhalen uit de echte wereld vertellen", legt Hugues Dayez uit. Hij is filmjournalist bij RTBF en volgt Cannes al jaren. "En dat is precies wat de films van de broers Dardenne doen. Lindon zal niet snel voor een fantasiefilm gaan."

Anderzijds merkt Dayez een trend op waarbij juryleden steeds meer op zoek zijn naar nieuwe namen. Dan slinken de kansen zienderogen: "De broers Dardenne hebben al twee Gouden Palmen, maar wonnen daarnaast ook de prijs voor beste regisseur in 2019, de Grand Prix in 2011 en verschillende juryprijzen. Het is nu tijd voor nieuwe namen, die nieuwe en actuele thema's behandelen."

Bron: vrtnws.be en De wereld vandaag