Schrijver Oscar van den Boogaard de zoon van prins Bernhard? "Blijft welles-nietesspelletje"

14 februari 2018
De Nederlandse schrijver Oscar van den Boogaard (53) brengt na 5 jaar een nieuwe roman uit: "Kindsoldaat”. Opvallend: in die nieuwe roman schrijft hij dat hij een zoon is van de Nederlandse prins Bernhard en bijgevolg dus een halfbroer van prinses Beatrix. De roman is een familiegeschiedenis, deels de zijne, deels verzonnen. Van den Boogaard heeft in de Nederlandse media dan ook al kritische vragen over zijn verhaal gekregen.

De nieuwe roman van Van den Boogaard is een epos over twee Nederlandse families die op de grens met Duitsland wonen. Tegen de achtergrond van de geschiedenis van de 20e eeuw vallen hun levens met horten en stoten in een bepalende plooi. Nora krijgt een innige band met de tweeling van de buren, Nol en Max, die vanaf het begin van de Eerste Wereldoorlog elk aan een andere kant van de geschiedenis terechtkomen. Hun levens blijven echter voor altijd verstrengeld.

In het boek waarvoor Van den Boogaard de inspiratie in de geschiedenis van zijn eigen familie haalde, schrijft hij ook dat hij een zoon is van de Nederlandse prins Bernhard. Hij hoorde het nieuws voor het eerst van zijn moeder toen hij 14 was, nadat ze samen naar een concert op een kasteel geweest waren waar prins Bernhard ook aanwezig was. Midden jaren 50 was zij in contact gekomen met de koninklijke familie.

"Ze liepen recht op elkaar af. Ze omhelsden elkaar. Ik keek ernaar en voelde: het is net alsof iets zich nu herstelt", aldus Van den Boogaard. Zijn moeder was in die tijd aan alcohol verslaafd. "Ik heb nooit een DNA-test willen doen, maar er is geen enkele twijfel", zei de auteur hierover op 10 februari in een uitgebreid gesprek met NRC Handelsblad.

Justine Marcella: "Blijft welles-nietesspelletje"

Justine Marcella, hoofdredactrice van het royaltymagazine "Vorsten", is niet verrast door het verhaal van Van den Boogaard. "Er zijn al meerdere mensen geweest die beweren dat ze een kind zijn van prins Bernhard", vertelde ze in De Ochtend. "Maar in dit geval is het wel moeilijk om aan te tonen, aangezien de schrijver geen DNA-test wil. Bernhard heeft in een groot interview wel 2 buitenechtelijke dochters erkend, maar in dat interview was geen sprake van een zoon. Ik denk dat hij zijn zoon dan ook wel genoemd zou hebben. Het blijft dus een welles-nietesspelletje. In Nederland is het trouwens niet zo'n groot verhaal omdat het al vaker gebeurd is. Wij reageren er nogal laconiek op: daar is weer iemand die beweert een kind te zijn van prins Bernhard. Ik denk dan ook niet dat het zo'n langlopend verhaal zal worden als Delphine Böel bij jullie."

Oscar van den Boogaard woont al jaren in België. Hij schreef eerder onder meer "Fremdkörper", "De heerlijkheid van Julia" en "Een bed vol schuim".

Bron: vrtnws.be en De Ochtend