Schrijver Oscar van den Boogaard: “Minister Crevits, ik zou graag met u praten over wat ik heb gezien"

5 maart 2018
Schrijver Oscar van den Boogaard haalt uit naar minister van Onderwijs Hilde Crevits. Na vijf jaar als artistiek leider aan HISK in Gent vroeg hij een gesprek met de minister omdat hij getuige was van misbruik en grensoverschrijdend gedrag in de hogeschool. “Maar ze weigerde in gesprek te gaan, een enorme fout.”

Schrijver Oscar van den Boogaard was vijf jaar artistiek leider aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Gent. “Toen heb ik gemerkt hoe misbruik, aan een instituut waar met overheidsgeld gewerkt wordt met daarbinnen een soort nepotisme, in stand wordt gehouden. Ik kon er niets aan doen.”

Ik las in de krant dat de minister de rotte appels uit het onderwijs wilde halen. Hier heb je een mand vol, dacht ik

Dat probeerde hij wel. “Ik heb jaren geprobeerd om er met de voorzitter over te praten. Die stond er niet voor open.” Ook de raad van bestuur antwoordde niet op zijn brief.

Dus ging hij verder en lichtte minister van onderwijs Hilde Crevits in. “Ik las in de krant dat ze de rotte appels uit het onderwijs wilde halen. Hier heb je een mand vol, dacht ik.” 

Verslag van tien pagina's

Hij schreef een verslag van tien pagina’s over wat hij in die vijf jaar meemaakte. “Maar ik werd afgepoeierd door een medewerker die zei dat hij niet kon ingrijpen.”

Ik werd afgepoeierd door een medewerker die zei dat hij niet kon ingrijpen

Choquerend vindt hij het. “Ik vertrouw haar niet. Als een artistiek leider van een belangrijk instituut een analyse geeft met ervaringen van grensoverschrijdend gedrag en ze weigert in gesprek te gaan, dan begaat ze een enorme fout", zegt van den Boogaard.

Hij hoopt alsnog een gesprek met minister Crevits te hebben. “Minister van onderwijs, ik zou graag met u een gesprek hebben over dit instituut. Ik wil praten over wat ik heb gezien.”

Minister Crevits heeft intussen gereageerd op de uitspraken van Oscar van den Boogaard. Lees haar reactie op vrtnws.be

Lees ook