Schrijvers en uitgevers willen dat fotokopieerwet bijgestuurd wordt

30 oktober 2017
Schrijvers en uitgevers doen vandaag een dringende oproep om de nieuwe fotokopieerwet bij te sturen. O.a. Pieter Aspe, Walter Van den Broeck, Lieve Blanquaert en Tom Lanoye steunen de oproep.

Schrijvers en uitgevers kijken door de wetshervorming die dit jaar in werking trad naar eigen zeggen aan tegen een miljoenenverlies. Daardoor komen volgens hen ook de creatie, de innovatie en een kwalitatieve informatieverspreiding in gevaar. Aan de andere kant worden de gebruikers geconfronteerd met een fors verhoogd paginatarief.

"Het is een heel technische zaak", legt Tom Lanoye uit in De Ochtend. Ik kan iedereen aanraden om te surfen naar de site voorwathoortwat.be. Dat zegt het al een beetje. Die reprografiewetgeving is ooit ontstaan omdat er geen fatsoenlijke bibliotheekvergoeding bestond. Hoe langer hoe meer wil men dat de schrijver een ondernemer wordt, maar voor de rest rekent de overheid de hele tijd op het romantische model van de 19e eeuw waarbij de schrijver geen ondernemer is. Ze moeten wel weten wat ze willen en op dit moment moet men dat herbekijken. De consument betaalt meer en diegene die auteursrechtelijk vergoed moet worden minder, dat is geen gezonde situatie. "

Jaarlijks worden er in België meer dan een miljard pagina's gekopieerd. "Van bibliotheken waar boeken gratis worden uitgeleend, zou je kunnen zeggen: dat is door de staat georganiseerde piraterij, maar daar heb ik geen zin in. Ik vind dat heel belangrijk dat bibliotheken bestaan en dat er lezers worden bijgemaakt. Boeken worden wel hoe langer hoe meer gekopieerd en gepirateerd en het auteursrecht is een deel van ons loon. Elke sector zal toch zeggen, wanneer je een deel van je loon kwijtspeelt, waarom is dit en hoe kan het dat de staat dat zo organiseert?" 

"We hebben een liberale minister van Cultuur (Sven Gatz, nvdr) met een geweldig groot hart voor de ondernemer, dus ik neem aan dat er wel een gesprek zal komen", zegt Lanoye. "Het is vooral voor de aankomende, jonge auteurs belangrijk. Een auteursloon wordt samengesteld uit veel verschillende dingen (boeken, columns, optredens, ...). Langzaam bouw je dat op. Als er een ding uit wegvalt, of flink vermindert, is dat voor beginnende auteurs echt moeilijk. Het is een puzzelstuk dat het iets makkelijker zou maken om een moderne auteur te zijn."

Bron: vrtnws.be

Radio 1 Select