Schrijvers zijn losers

2 november 2019
Ze zitten helemaal alleen op een onverwarmd zolderkamertje aan hun meesterwerk te prutsen. Ze doen dat in een zee van koffie, whisky en sigaretten. Ze wassen zich niet. Worstelen met de liefde en zichzelf. Of met een writers block. In hun schaarse vrije tijd zijn ze dronken en gewelddadig.

Hoeveel films kent u waarin dat beeld van schrijvers wordt opgehangen? Bavo Dhooge heeft ze eens allemaal opgelijst. Het zijn er veel.

Schrijvers op het scherm’ is een wonderlijk boek over alle mogelijke manieren waarop schrijvers in films aan bod komen. Dat zijn er nog veel meer. Dat is raar, want er is weinig saaier dan zitten kijken naar iemand die zit te schrijven. Dat zie je dan ook zelden. Schrijvers in een film schrijven niet. Ze doen dingen die schrijvers doen als ze niet aan het schrijven zijn. Vechten en vrijen en zo. En zich onnoemelijk vervelen.

Daardoor ontstaat een beeld. Het beeld dat wij van schrijvers hebben. Maar klopt dat beeld? Is dat wat schrijvers doen? Misschien moeten we dat eens aan een schrijver vragen. Iemand die daar een boek over geschreven heeft. Bavo DHooge bijvoorbeeld.

 

Radio 1 Select