Schutter in München was een Duitse Iraniër van 18

23 juli 2016
De man die in een winkelcentrum in München negen mensen heeft doodgeschoten, was een Duitse Iraniër van 18 uit München. Dat heeft de politie bekendgemaakt op een persconferentie. Bij de schietpartij raakten 21 mensen gewond en zijn tien doden gevallen. Bij dat aantal is de dader gerekend. Hij pleegde zelfmoord. Over zijn motieven is voorlopig niets bekend.
De Duitse politie hield in de holst van de nacht een persconferentie na een erg turbulente avond in München. Het gerecht gaat ervan uit dat de Iraanse tiener alleen handelde.

Aanvankelijk werd gedacht aan drie verdachten, omdat er na de eerste schoten twee mensen in een auto tegen hoge snelheid wegreden. Het duo werd ingerekend en verhoord. Maar het bleken mensen te zijn die probeerden te vluchten van de schietpartij.

Over de motieven van de dader tast de politie nog in het duister. De jongeman was alleszins geen bekende bij de politie. "Op de vraag of dit terrorisme is of een dolle daad, kunnen we voorlopig geen antwoord geven", luidde het.

Wat weten we wél over de schutter?

Hij had de dubbele nationaliteit en woonde al twee jaar in München. Hij kende dus de stad goed. Zijn lichaam werd 2,5 uur na de aanslag gevonden op een kilometer van het winkelcentrum. Hij had een rode rugzak bij. Er werden geen explosieven gevonden.

Ook kinderen bij de gewonden

De schutter doodde in totaal negen mensen. 16 anderen raakten gewond, onder wie ook verschillende kinderen. Drie mensen zijn er erg aan toe. De dader pleegde na de schietpartij zelfmoord. Kort daarvoor hadden agenten nog op hem geschoten. Het is niet duidelijk of hij bij die pogingen al werd geraakt.

Bron: deredactie.be

Radio 1 Select