"Schutter van nachtclub Istanbul gearresteerd in Turkije"

17 januari 2017
Volgens Turkse media is de verdachte van de bloedige schietpartij op nieuwjaarsnacht in een discotheek in Istanbul gevat door de politie. Het gaat om een Oezbeekse man. Bij de schietpartij zijn 39 mensen gedood. Onder hen was één Belg.

Volgens de Turkse krant Hürriyet is de man opgepakt in Istanbul. Als dat klopt, heeft de man de stad en het land zelfs nooit verlaten. Eerder had de Turkse overheid gezegd dat de dader mogelijk naar het buitenland ontsnapt was.

De krant noemt de man bij naam, Abdulkadir Mashripov, en hij zou uit Oezbekistan komen. Eerder was gezegd dat de schutter een Oeigoer was, dus behorend tot de Turkssprekende bevolking van Xinjiang, een regio in het westen van China.

Of het echt gaat om de schutter in de nachtclub, is nog niet bevestigd, maar het zou wel degelijk gaan om de man die eerder te zien was in een selfie op het Taksimplein in Istanbul.

Bij de schietpartij in de nachtclub zijn 39 mensen vermoord. Onder hen was ook een Belg. De aanslag is nadien opgeëist door de terreurgroep IS die sprak over een vergelding voor de Turkse militaire actie tegen de groep in Syrië. Bij politieacties zijn de voorbije weken al meer dan 40 mensen opgepakt die verdacht worden van hand- en spandiensten aan de daders van de aanslag.

Dader was eerst Oeigoer, nu Oezbeek

De voorbije weken heerste er nogal wat verwarring in de communicatie van de Turkse overheid. Die beweerde eerst dat de schutter een Oeigoer was en dus behoorde tot de Turkssprekende bevolking van Xinjiang, een regio in het westen van China.

Daarna zou het om een Oezbeek gaan. Die link is niet toevallig, want terreurgroepen zoals Al Qaeda en IS hebben nogal gerekruteerd uit Oezbeken, ook een Turks volk uit Centraal-Azië.

Dat gaat dan meestal niet om mensen uit Oezbekistan zelf, waar een post-communistisch regime met harde repressie alle mogelijke oppositie onderdrukt. Meestal gaat het om mensen uit de Oezbeekse minderheden in Afghanistan, Kirgizië, Tadzjikistan of Oezbeken die in Rusland werken.

Bron: deredactie.be