Is sciencefiction interessant?

19 december 2020
Tenet, de jongste film van Christopher Nolan, is een spectaculair sciencefictionavontuur. Tenet was heel even in de cinema te zien. Toen kwam corona en gingen de bioscopen op slot.

Zonder al te veel te willen prijsgeven: het centrale idee in Tenet is dat de tijd niet lineair wegtikt, maar ook omgekeerd kan lopen. Wat als gebeurtenissen zich tegelijkertijd voor- en achteruit afspelen? Wat als jouw ik je uit de toekomst komt toegerend, en al weet wat er te gebeuren staat?

Christopher Nolan heeft met dat gegeven een duizelingwekkend verhaal verzonnen. Maar hoe kijkt een wetenschapper naar zo een film die speelt met geïnverteerde tijd? Een filosoof bijvoorbeeld, of een fysicus die weet wat entropie is?

Sylvia Wenmackers - fysicus én filosoof - vestigde een paar weken geleden onze aandacht op een Facebookevenement georganiseerd door The London School of Economics and Social Sciences. Het thema was SciFi en filosofie: vier academici discussieerden ernstig over science-fiction

"Heeft Interne Keuken dat thema al ooit behandeld?", vroeg ze ons. Nee dus. 

En toen kwam het bericht dat Tenet uitkomt op DVD en zal te zien zijn via streaming. Uitgelezen gelegenheid om Sylvia Wenmackers aan de Interne Keukentafel uit te nodigen.

Beluister het volledige gesprek :