Sciensano: "Over het algemeen is de kans op overlijden 8 keer lager bij mensen die gevaccineerd zijn"

26 november 2021
© Mat Napo (Unsplash)
Mensen die gevaccineerd zijn, hebben acht keer minder kans om te overlijden aan COVID-19 dan mensen die niet gevaccineerd zijn. Dat blijkt uit een studie van gezondheidsinstituut Sciensano, die in Het Belang van Limburg staat.

Dat de vaccins beschermen tegen overlijden, daar gingen kenners al van uit. Maar nu is dat dus ook bewezen. "Ik denk dat het de eerste keer is dat we het risico op overlijden na vaccinatie hebben kunnen berekenen", zei viroloog Steven Van Gucht van Sciensano in 'De Ochtend'. "We hebben het berekend: over het algemeen zie je dat de kans op overlijden 8 keer lager ligt bij mensen die gevaccineerd zijn dan bij mensen die dat niet zijn. Maar het hangt natuurlijk sterk af van de leeftijd: mensen onder de 65 zijn bijna 100 procent beschermd tegen overlijden, bij 85-plussers is er 86 procent bescherming."

Van Gucht nuanceert wel dat de cijfers alleen gelden voor de periode die ze bestudeerd hebben, de tweede helft van oktober. "Over een langere periode kunnen die cijfers wat schommelen. Maar de eindconclusie is wel dat je een zeer goede bescherming tegen overlijden ziet. Zeker bij jongere mensen, maar ook nog opvallend veel bij oudere mensen. Natuurlijk: mensen boven de 85 kan je helaas niet altijd redden, ook niet met het beste vaccin van de wereld, ook niet met de beste geneesmiddelen."

Nog positief is dat de meeste mensen, nadat ze hun vaccin hebben gekregen, antistoffen ontwikkelen die hen beschermen tegen covid-19. "In die eerste maanden na de vaccinatie zien we dat mensen reageren met antistoffen, die na verloop van tijd wel kunnen afnemen en zelfs verdwijnen. Maar in de vroege fase zagen we bij de meeste mensen een goeie reactie."

Opvallende vaststelling: mensen die het griepvaccin krijgen, hebben ook een sterke respons van hun immuunsysteem: "Dat valt inderdaad op", zegt Van Gucht, "maar we hebben er niet meteen een verklaring voor. Het zou kunnen dat mensen die regelmatig een vaccin krijgen, op die manier hun immuunsysteem fit houden. Maar eigenlijk kunnen we het niet echt verklaren."

De nieuwe Zuid-Afrikaanse variant: "Nog niet veel bekend, maar we houden hem best buiten"

Over de nieuwe coronavariant in Zuid-Afrika kan Van Gucht zich nog niet uitspreken: "Eigenlijk weten we daar niet zo heel veel van. Hij heeft veel nieuwe mutaties, dat maakt hem uniek. Dat we zoiets vinden in een land als Zuid-Afrika, is niet zo vreemd, want zij hebben een goed systeem om dat in de gaten te houden. Mogelijk zit hij ook in andere landen, waar hij niet wordt opgemerkt. Je moet dat natuurlijk opvolgen en proberen om hem niet naar ons land te laten komen, maar op dit moment weten we niet zoveel over die Zuid-Afrikaanse variant. In Zuid-Afrika was de deltavariant ook al aan het afnemen, dus het is logisch dat je die nieuwe variant daar snel ziet toenemen."

En wat verwacht Van Gucht van het nieuwe Overlegcomité? "Ik denk dat men toch best een oplossing zoekt voor de overbelasting van de huisartsen. Al die testen, certificaten en vragen die ze krijgen. Hoe kunnen we hen helpen om die last te verminderen? Ik denk dat men daarover gaat spreken. Ook de bedden in de ziekenhuizen zien we nog altijd toenemen. Daar gaan we wellicht naar een cijfer tussen 750 en 1.200 covid-bedden op intensieve zorg. Dat maakt dat de zenuwen gespannen staan.

Van Gucht kijkt ook naar het onderwijs: "We zien sinds deze week toch een sterke stijging van de besmettingen bij kinderen jonger dan 12. Zij zijn natuurlijk niet gevaccineerd. We hebben geadviseerd om zoveel mogelijk mondmaskers te dragen en in te zetten op snel testen en snel reageren bij een besmetting. Dat kan helpen om die impact beperkt te houden. Maar het is moeilijk, want ook de Centra voor Leerlingenbegeleiding zijn overbelast."

Beluister het gesprek met Steven Van Gucht in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: