Sciensano: "Virus verspreidt zich weer onder de algemene bevolking, contactopsporing onvoldoende om het in te dijken"

23 juli 2020
Sciensano slaat alarm over de verspreiding van het coronavirus in ons land. "Het virus verspreidt zich nu meer en meer onder de algemene bevolking", zegt epidemioloog Boudewijn Catry van Sciensano aan VRT NWS. "Het is onvoldoende om te rekenen op contactopsporing om het in te dijken."

De jongste dagen komen er volgens Catry steeds meer onheilspellende berichten binnen over de verspreiding van het coronavirus in ons land. "Waar we in het begin zagen dat het geconcentreerd was rond bepaalde situaties, komt er nu meer en meer bevestiging dat het virus zich verspreidt onder de algemene bevolking", zegt de epidemioloog ongerust.

Het is volgens Catry dan ook onvoldoende om te rekenen op de contactopsporing om dat in te dijken. "We vragen de bevolking dan ook om alle maatregelen zo snel mogelijk te respecteren. Het moet voor iedereen duidelijk zijn dat niemand nog op zijn lauweren mag rusten", zegt hij.

Op dit moment zijn de woonzorgcentra nog relatief gespaard: daar is nog geen opmerkelijke stijging, maar de situatie in de ziekenhuizen schetst een ander beeld. "We zien wel al een stijging bij de ziekenhuisopnames en tot onze grote ontsteltenis ook bij de intensieve zorgeenheden", zegt Catry. "Het is alle hens aan dek nu om dat zo snel mogelijk te doen keren."

Bron: vrtnws.be