Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Sciensano waarschuwt: "Stijging hospitalisaties zijn besmettingen van 3 weken geleden, en besmettingen nemen nog toe"

wo 22 jul. - 6:46

Het aantal patiënten dat met COVID-19 moet opgenomen worden in het ziekenhuis zit in stijgende lijn. "Dat zijn mensen die zo'n drie weken geleden besmet zijn geraakt", zei gezondheidsinstituut Sciensano op de persconferentie over de coronacijfers. Een duidelijke waarschuwing, want het aantal besmettingen zelf blijft fors stijgen. "En we verwachten dat dat cijfer de komende dagen verder zal toenemen", klonk het. "Maar we kunnen het tij nog keren", luidde de boodschap.
Hospitaal bed

Opnieuw meer besmettingen in ons land, zo tonen de meest recente cijfers van Sciensano: gemiddeld 184 per dag nu. En dat zal nog een tijdje zo blijven, vermoedt Boudewijn Catry, die even viroloog Steven Van Gucht aflost bij Sciensano. "Ook de ziekenhuisopnames en de opnames op intensieve zorg zullen de komende dagen en weken weer stijgen. Nadien zullen ook de overlijdens volgen."

De gezondheidsinspecteurs van de overheid zien stilaan een rode draad, geeft Catry aan. "Wij hebben van onze inspectiediensten vernomen dat vooral activiteiten binnenshuis leiden tot besmettingen, zowel in familieverband als daarbuiten."

Hij roept op om die zoveel mogelijk te vermijden.

Activiteiten waarbij men langer dan 10-15 minuten intensief in binnenruimten met elkaar in contact komt: dat zijn de risicomomenten. Mogelijk zijn dan die zogenaamde superverspreiders actief.

"Ook de bubbel van 15 personen wordt veel te laks gehanteerd", vindt Catry. Hij hamert ook nogmaals op handhygiëne, onder meer vóór en na toiletbezoek. "Zonder goede handhygiëne zal een mondmasker ook geen effect hebben", stelt hij nog eens duidelijk.

Maar we kunnen het tij nog keren", zegt Sciensano. "De situatie is nog niet hopeloos. Maar het moet nu snel gaan. We vragen u daarom om vandaag uw handen vaker te wassen dan gisteren en om er extra op te letten dat u minstens anderhalve meter afstand houdt."

"Infectiesneeuwbal nu stoppen vooraleer die een nieuwe lawine veroorzaakt"

De nieuwe infecties doen zich momenteel nog vooral voor in de leeftijdscategorie 20-59, en zijn het gevolg van directe sociale contacten. "Let er dus op wanneer je met mensen afspreekt en op feestjes dat je altijd anderhalve meter afstand houdt en zorg voor een goede handhygiëne. Probeer ook zoveel mogelijk in de buitenlucht af te spreken", gaf dokter Catry als raadgeving mee.

De woonzorgcentra en ouderen blijven vooralsnog gespaard van een nieuwe golf. "Laat ons er alles aan doen om dat zo te houden", riep Boudewijn Catry op. "Volg nauwgezet de richtlijnen wanneer u op bezoek gaat in een woonzorgcentrum. En vooral: ga alstublieft niet op bezoek bij oma en opa als u symptomen hebt."

Wanneer je symptomen hebt of in contact bent geweest met een besmet persoon is het bijzonder belangrijk om uit voorzorg in zelfquarantaine te gaan, herhaalde Sciensano nog eens op de persconferentie. "Dat is niet aangenaam. Maar als je inderdaad besmet blijkt, zullen ook de mensen met wie je nauw contact had in quarantaine moeten.  De gevolgen voor je sociale contacten en voor je werkgever kunnen dus veel groter zijn dan nodig als je niet thuis blijft."

Luister naar Boudewijn Catry van Sciensano in De ochtend:

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet