Scopitone: Quoi?

30 juni 2017
Claude François, Serge Gainsbourg en zelfs onze eigen Jaques Brell waren hun tijd al ver vooruit. Van MTV was nog geen sprake en toch maakten ze al populaire videoclips.

Al even nostalgisch als de Franse muziek is de scopitone. Quoi? Je kan het zien als de voorloper van MTV. In bars werden machines geplaast waar je korte muziekvideo’s kon op afspelen. Zeer populair bij de Franse jeugd in de jaren ‘60. De technologie van de scopitone-machine zelf dateert uit de late jaren ‘40. Het is een combinatie van een jukebox en een kleurentelevisie. Je werpt een muntstuk in de machine waarna een 16mm film begint te draaien op de tonen van je favoriete muziek.

Net zoals in muziekvideo’s vandaag zijn er twee thema’s die steeds terugkomen. Enerzijds muzikanten die proberen de tekst van hun lied uit te beelden. Anderzijds seks. En dat laatste mag je vrij letterlijk nemen. In Frankrijk zien we vooral schaars geklede danseressen. Maar in Amerika gingen ze net iets verder. Daar leunden de video’s eerder aan bij de porno-industrie.

Een Scopitone in het echt aan het werk zien zal moeilijk zijn. Wereldwijd bestaan er nog maar enkele die werken. Gelukkig zijn de video's wel online te vinden.