Scouts en Gidsen Vlaanderen: "Alle kinderen op kamp testen, wie gaat dat organiseren en betalen?!"

12 juli 2021
Scouts en Gidsen Vlaanderen ziet de oproep van minister Vandenbroucke niet zitten om álle deelnemers aan jeugdkampen op voorhand te laten testen. Het gaat om 23.000 kampen. En vanaf vandaag staan duizenden apothekers klaar om sneltesten af te nemen.

Deelnemers aan jeugdkampen vooraf testen op COVID-19 is organisatorisch moeilijk haalbaar en moeilijk betaalbaar, zelfs met een mooie voorraad tests. Dat zegt de vereniging Scouts en Gidsen Vlaanderen, die erop wijst dat momenteel zo'n 23.000 kampen vertrekkensklaar staan. Een test is bovendien een momentopname en niet juridisch afdwingbaar voor kampen die dezer dagen starten, luidt het.

"Wie gaat dat betalen? Wie gaat dat organiseren", zegt woordvoerder Jan Van Reusel. De jeugdbeweging reageert hiermee op een uitspraak van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Hij roept op om álle kinderen te testen voor ze op kamp vertrekken.

"Indien kinderen zonder symptomen op kamp vertrekken, is een kampbubbel met activiteiten in buitenlucht de meest veilige plek deze zomer: mét toezicht van verantwoordelijke leiding en een noodprocedure die effectiviteit heeft bewezen", zegt Van Reusel. Hij benadrukt ook dat uit de praktijk op het terrein blijkt dat er zeer weinig effectieve besmettingen zijn, "met slechts bij 9 van de nu 850 lopende scoutskampen een positief geval".

Van Reusel wijst tot slot op het "grote contrast" met wat elders in samenleving wordt verwacht. "Het zou bijzonder cru zijn naar jongeren die zich nu zwaar engageren voor de organisatie van coronaveilige jeugdkampen, om hen plots te belasten met extra criteria die geen meerwaarde of garantie bieden op een veiliger verloop", aldus de woordvoerder van Scouts en Gidsen Vlaanderen.

Geen verplichte test voor jeugdkampen: "Berekend risico"

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle wil niet dat jeugdbewegingen verplicht worden om jongeren te laten testen op corona voor ze op kamp vertrekken. De jeugdbewegingen zelf zijn niet te vinden voor het idee van minister Vandenbroucke, minister Dalle sluit zich daarbij aan. "Er zijn verschillende sectoren in de samenleving waar nu activiteiten doorgaan, telkens met een berekend risico, denk aan de horeca of evenementen. En dat geldt ook voor de jeugdactiviteiten. Besmettingen zijn niet te vermijden. Maar met de regels en de protocollen die we hebben, kan dat wel degelijk veilig doorgaan. We willen ook de jongeren de kans geven om op kamp te vertrekken."

Luister naar Minister van Jeugd Benjamin Dalle via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en De ochtend