“Seks is een belangrijk, maar niet het enige aspect van een relatie”

16 september 2018
Jan Versweyveld
In de jaren zeventig was homo zijn absoluut niet evident, aldus Van Hove. “Een van de bekende journalisten uit die tijd, was De Standaard-redacteur Louis De Lentdecker. Dat was een goede journalist, maar hij was ook antihomoseksueel.

Ik ben er ooit voor moeten verschijnen. Hij probeerde me te overtuigen dat homoseksualiteit een modegril was. Ik was razend. Ik wist namelijk al vanaf mijn elfde dat ik homo was. Ik voelde me aangetrokken tot jongens uit mijn klas.”

Robert Long

Ivo Van Hove bracht muziek van de Nederlandse zanger Robert Long mee naar de uitzending van Touché. Longs debuutalbum uit 1974, Vroeger of later, was een groot succes, ook omdat het album zo controversieel was. Het album ging over thema’s als de hypocrisie van religie, maar ook over relaties tussen mannen. Long kwam openlijk voor zijn homoseksualiteit uit.

Van Hove: “Ik was vijftien jaar toen het album verscheen. Als homo is het belangrijk om rolmodellen te hebben. Het mag dus, denk je dan. Ik was dus normaal, en homoseksuele relaties waren ook normaal.”

Jan en ik zijn getrouwd op tien minuten, tussen twee repetities in

Liefde

Tijdens zijn internaatsperiode in het seminarie van Hoogstraten, proefde Van Hove van de liefde in al haar facetten. Ondertussen is hij al jarenlang samen met Jan Versweyveld, die ook zijn vaste scenograaf is. “Natuurlijk hebben we vaak meningsverschillen als we samenwerken, maar dat ontaardt nooit in een echte ruzie. Voor Jan voel ik een diepe liefde, zonder hem kan ik het leven niet inbeelden.”

Van Hove en Versweyveld zijn getrouwd, maar voor Van Hove was dat geen must. Integendeel. “Ik heb niets met het huwelijk. Maar hij belde vlak voor hij een ingreep in het ziekenhuis moest ondergaan: ‘Ivo, wil je met mij trouwen?’. Ik kon niet anders dan toezeggen. Maar dan wel op mijn voorwaarden: we zijn getrouwd op tien minuten, tussen twee repetities in.”

Een klein leven

Van Hove brengt binnenkort de imposante roman A little life op de planken, van de Amerikaanse schrijfster Hanya Yanagihara. “Het is een prachtig boek over vriendschap en extreem lijden, maar het vertelt ook veel over relaties. De vraag wat een relatie precies is, interesseert me enorm. Ik denk dat een relatie veel meer is dan de seksualiteit, waar ze nu vaak tot wordt gereduceerd. Seks is een belangrijk aspect van een relatie, maar niet het enige. Jan is ook mijn beste vriend.” Ook Yanagihara’s idee dat seksualiteit in onze tijd niet zo eenvoudig is, niet zo makkelijk te beoordelen is, vindt Van Hove enorm boeiend. Dat belooft.

Lees ook: