Seks in de politiek: "Wat ex-minister Galant over de politiek schrijft, is absoluut waar"

13 januari 2017
In haar nieuwe boek 'Je vous dis merde' hangt oud-mobiliteitsminister Jacqueline Galant de vuile was buiten. Wouter Verschelden van Newsmonkey las het boek en herkende meer dan hij had gedacht.

"Dat kon je onmogelijk ensceneren"

'Je vous dis merde', het nieuwe boek van Jacqueline Galant, geeft een inkijk in de wereld achter de schermen van de politiek. Wouter Verschelden van Newsmonkey las het boek en verbaasde zich, ondanks zijn ruime ervaring als Wetstraatjournalist. “Een pijnlijk verhaal. Het ontslag van Galant deed me wel iets. De Wetstraat is sowieso nogal een theatrale omgeving. Daar wordt veel toneel gespeeld. Maar al zou je die episode van dat ontslag in scène hebben gezet... Dat kon je onmogelijk ensceneren.”

Seks of de hardheid van de stiel: Galant smijt daar een aantal dingen in die absoluut waar zijn

Verschelden: "Galant smijt daar wel een aantal dingen in die, denk ik, absoluut waar zijn. Als het bijvoorbeeld gaat over seks of de hardheid van de stiel: dat klopt zeker voor een deel." Zelf ervoer hij in de Wetstraat regelmatig de kracht van de roddels, al of niet waar.

"Roddels kunnen een enorm effect hebben. Ik heb eerste ministers meegemaakt die in hun functioneren in vraag werden gesteld omwille van de manier waarop ze met vrouwen omgingen. Dat kwam dan soms ook in de media terecht. Al is het hier niet zo extreem als in de Britse of de Amerikaanse journalistiek."

"Daar vinden ze dat ze het recht hebben om buitenechtelijke relaties gewoon in de openbaarheid te brengen. Want dat zegt iets over hun karakter, en dus hun functioneren als politicus." Wouter Verschelden is er van overtuigd dat een journalist altijd moet erkennen dat hij of zij feilbaar is. "Die beoordeling moeten we altijd doen. Wanner schrijven we ergens wel of niet over? Erover zwijgen is altijd een optie. Al heb ik dat vaak zelf ook niet gedaan, hoor!"