Seks en drugs en Teheran

3 maart 2017

Geef toe: het is een onwaarschijnlijke combinatie. Toch voor ons, onwetende Westerlingen. Bij Iran denken wij niet meteen aan losbandige seks en overdadig druggebruik. En al helemaal niet aan wilde feestjes waar jongens en meisjes, die elkaar van haar noch pluim kennen, alles doen wat door Allah verboden is. Maar het bestaat dus. En we kennen zelfs iemand die er getuige van is geweest.

We zullen hem Onze Man Achter De Schermen noemen want hij wil er wel op de radio over komen vertellen, maar alleen als het volstrekt anoniem mag. De mensen die hij in Iran ontmoet heeft riskeren immers hun leven. Als de religieuze politie er ginder achter komt wie die teenagers zijn over wie hij dit weekend in De Morgen schrijft, dan staan hen in het beste 99 geval zweepslagen te wachten.

Dus verklappen we voor één keer niet wie er zaterdag aan onze keukentafel zit. En zetten we zijn naam hier niet in vetjes zoals we gewoonlijk doen. Vertel het ook niet verder als je wil. Je weet nooit dat er iemand van de Iraanse ambassade meeluistert. En doe ons er aan denken dat Hij na afloop niet mee op de groepsfoto mag.*

 

* Van automatische gezichtsherkenning weten we dat het bestaat, maar hoe zit dat met stemherkenning? Misschien moeten we toch maar zo’n stemvervormer overwegen. Al riskeren we dan dat de Iraanse geheime dienst binnenkort aanbelt bij Marc Didden.