"Seks lag plots open en bloot op tafel terwijl dat voorheen niet bestond"

22 december 2020
De jaren zestig waren bijzondere jaren. Minderheden vonden elkaar en de minirok werd uitgevonden. Kobe praat met Rudolf Hecke over deze memorabele tijd in #weetikveel.

Rudolf Hecke is songschrijver, gitarist van ondermeer Pop In Wonderland. Hij kwam in #weetikveel alles vertellen over de sixties. Hoewel hij zelf geboren werd in 1961 en de jaren zestig dus niet ten volle zelf beleefd heeft, weet hij er alles over.

"De jaren zestig, dat waren de jaren waarin het plots hip werd om tweedehandskledij te gaan dragen en verkopen. Het was ook de uitvinding van de minirok en de hotpants", vertelt hij aan Kobe Ilsen. 

'Make love, not war'

Naast een culturele en sociale revolutie, vond er in de jaren zestig ook een seksuele revolutie plaats. Waar seks voorheen'niet bestond' en er hoogstens over het onderwerp gefluisterd werd, lag seks plots open en bloot op tafel in de jaren zestig.

Waar seks voorheen'niet bestond' en er hoogstens over het onderwerp gefluisterd werd, lag seks plots open en bloot op tafel in de jaren zestig

Elvis Presley mocht er dan al zijn met zijn geile moves, hij werd volgens Rudolf Hecke zwaar gecensureerd, want "cultuur en media waren de grootste slachtoffers van censuur".

De pil

Maar de seksuele omwenteling komt er en wel door de komst van de pil! Er werden muren beklad en leuzes gescandeerd: "Ik heb de pil, ik doe wat ik wil!", vertelt Hecke.

"Natuurlijk kwamen bij die nieuwe vrijheden ook nieuwe belemmeringen", gaat Rudolf Hecke verder. "Vrouwen kregen plots te maken met de sfeer van vrije liefde en mannen die langs de achterdeur binnen kwamen. Maar als je niet al te vaak inging op die avances, dan werd je voor seut versleten."

Serge Gainsbourg

Het feminisme kreeg een enorme boost in de jaren zestig. "Er was de bh-verbranding en er was ook Brigitte Bardot die veel heeft betekent voor seks en de sixties. Er was een ware revolutie, ook mede dankzij Jane Fonda, Barberella, Jane Birkin, ... Maar wat onpeilbaar belangrijk geweest is, is het nummer van Serge Gainsbourg en Jane Birkin, 'Je 't aime... moi non plus'."

Wat onpeilbaar belangrijk geweest is, is het nummer van Serge Gainsbourg en Jane Birkin, 'Je 't aime... moi non plus'

Het was het allereerste nummer dat zo expliciet seks suggereerde, met het bekende gehijg. "Dat nummer werd zo hard bevochten door moraalridders en langs de andere kant werden er zoveel wegen gezocht om dat nummer toch te laten horen."

Beluister hier het nummer:

 

Meer #weetikveel:

Lijst van artikels