Seksueel getinte videoclips: van het goede te veel?

23 maart 2015
Seks en videoclips: het is een vaak voorkomende combinatie. En het heeft ook invloed op ons gedrag: zo beginnen jongens die vaak naar seksueel getinte videoclips kijken, vroeger met seks. Dat blijkt uit een onderzoek van Laura Vandenbosch van de KU Leuven.

In ieder geval: nieuw is het niet, die seksueel getinte videoclips. Denk maar klassiekers zoals "Boys" van Sabrina of "I want your sex" van George Michael.

Maar tegenwoordig zie je het steeds vaker: ook in nummers die helemaal niet over seks of verleiden gaan, zijn de halfnaakte vrouwen talrijk aanwezig.

Zo deed het Nieuwsblad afgelopen zaterdag een steekproefje. Anderhalf uur keken ze naar TMF, JIM en Trace Urban en noteerden ze 13 muziekvideo's waarin expliciet naar seks werd verwezen. De vaak ook suggestieve teksten werden niet meegeteld.

Telkens waren het beelden die vooral een mannelijke publiek moesten aanspreken, en waarin de vrouw een verleidelijke rol kreeg.

Bart Degryse van Sensoa heeft het onderzoek gelezen. "Seksueel getinte videoclips zijn niet nieuw, maar de beelden worden steeds stereotieper"

Ook jouw mening is welkom:

REAGEER

Hoe denk jij over die seksueel getinte videoclips? Is het wat van het goede te veel? Kijkt jouw zoon of dochter er vaak naar? En vertel je hen dan ook dat die beelden niet altijd dicht bij de realiteit staan?

foto : still uit videcolip "Ayo Technology" van 50 Cent.

Radio 1 Select