Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Seksuologen zien stijging in aantal aanmeldingen: "Maar voor veel koppels werkte deze lockdown dan weer heel louterend"

vr 26 jun. - 5:32

Seksuologen zagen het met lede ogen aan: tijdens de lockdown waren er amper nog aanmeldingen. Maar nu de lockdown voorbij is, stijgt het aantal aanmeldingen opmerkelijk. Seksuoloog Wim Slabbinck vertelt in 'Nieuwe Feiten' over de zogenaamde 'lockdownkater'.
Wim Slabbinck

Relatietherapeuten hadden het nog nooit zo druk als nu: "Het zijn absoluut drukke tijden voor ons", bevestigt seksuoloog en relatietherapeut Wim Slabbinck. "Waar we tijdens de lockdown zagen dat mensen ook niet meer langs gingen bij de huisarts voor kwaaltjes, bleven ook mensen bij ons weg. Maar nu zien we een pak meer aanmeldingen van mensen die de stap zetten naar therapie", vult hij aan. 

Lockdown een zegen

De lockdown mag dan wel druk gelegd hebben op koppels, voor heel wat koppels werkte de opsluiting ook helend, zo vertelt Slabbinck. "Heel veel koppels gevan aan dat de lockdown voor hen heel louterend was. Er was veel minder werkdruk en vaak een betere balans tussen werk en privé. Dat was voor sommige koppels een zegen, al spelen daar ook natuurlijk ook nog andere factoren in mee", gaat hij verder. Zo geeft hij aan dat koppels zonder kinderen en met een groter huis vaak makkelijker met de lockdown overweg konden.

Existentiële vragen

Er is één onderwerp dat vaak terugkomt in de therapiesessies bij Wim Slabbinck: existentiële vragen. "Waar wil ik met mijn leven naartoe, waar liggen mijn prioriteiten? Veel mensen maken de balans op, ook over hun werk", zegt Slabbinck. Volgens hem kunnen werkgevers dus maar beter meebewegen met telewerk, "want veel mensen zien het opnieuw dagelijks in de file staan niet meer zitten".

Mildheid

Het is wel zo dat er niet per se nieuwe problemen zijn opgedoken bij koppels, wel is het zo dat er vaak al problemen waren die door de lockdown versterkt werden. Maar het is niet allemaal slecht nieuws, want Slabbinck ziet dat de stap naar psychotherapie de voorbije jaren écht een pak kleiner is geworden voor veel mensen. "En dat is een goeie beweging", zegt hij.

Maar hoe kijk je naar problemen die tijdens de lockdown versterkt werden? Vallen die te lijmen? "Het is vooral belangrijk om met een zekere mildheid te kijken naar problematieken, want grote beslissingen nemen in crisistijden is niet de beste manier", raadt Slabbinck aan. 

 

Beluister hier het gesprek met Wim Slabbinck:

Ontdek meer:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet