Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Sekswerk uit de strafwet? Pionier Patsy Sörenson: "Dit maakt mijn dag. Dit en de zon"

do 1 apr. - 8:10

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wil sekswerk uit het strafwetboek halen. Dat heeft hij gezegd in het federaal parlement vanmiddag. Vrijwillige prostitutie is in België in se niet verboden, maar het faciliteren of organiseren ervan wel, al wordt het in de praktijk gedoogd. "Door de grijze zone zijn sekswerkers net vatbaar voor uitbuiting", aldus Van Quickenborne. De minister gaat zijn voorstel voorleggen aan de ministerraad.
Quickenborne

De coronacrisis maakte het nog eens pijnlijk duidelijk: sekswerkers in ons land hebben geen sociaal statuut. De afgelopen maanden konden ze dan ook niet rekenen op steun van de overheid. Vrijwillige prostitutie is in principe niet verboden, maar artikel 380 van het strafwetboek verbiedt wel elke organisatie ervan. Dat verbod is er met name op gericht om uitbuiting of mensenhandel tegen te gaan.

We kunnen nu onderhandelen over arbeidsvoorwaarden en da's cruciaal in het verschil tussen uitbating en uitbuiting

Grijze zone verduidelijken

Het verbod maakt eigenlijk alle reguliere georganiseerde vormen van sekswerk onmogelijk, al wordt dat in ons land op sommige plekken (zoals het Schipperskwartier in Antwerpen) gedoogd. Op een vraag van partijgenote Marianne Verhaert (Open VLD) antwoordde Minister Vincent Van Quickenborne in het parlement vanmiddag dat sekswerk in een grijze zone zit, en daardoor de deur wagenwijd openstaat voor misbruik.

"Van duidelijkheid wordt iedereen beter. Laat ons de dingen benoemen zoals ze zijn, prostitutie als een reguliere economische activitieit, op voorwaarde dat het gaat om meerderjarigen die er vrijwillig voor kiezen", aldus de minister in De Kamer vanmiddag.

"Vandaag is het zo dat sekswerk strafbaar is", verduidelijkt hij later aan VRT NWS. "Maar het wordt tegelijkertijd gedoogd, sommige steden heffen er zelfs taksen op. Dat is bijzonder hypocriet. En het is gevaarlijk, want sekswerkers komen in de grijze zone. En zo worden ze slachtoffer van uitbuiting", aldus Van Quickenborne. "We willen een onderscheid maken tussen meerderjarigen die vrijwillig ervoor kiezen, en ook de strijd tegen misbruik opdrijven."

De regeling nu is hypocriet en gevaarlijk

Sociaal statuut?

Het gebrek aan een sociaal statuut voor sekswerkers wordt al langer aangeklaagd. "Ze kunnen nu eigenlijk geen kamer huren, of een contract afsluiten met een bank. En ze hebben geen sociale bescherming, wat het in coronatijden zeer moeilijk maakt om te overleven", onderstreept hij. "Als sekswerk gedecriminaliseerd wordt, wil dat zeggen dat er een sociaal statuut komt en dat ze een normaal beroep kunnen uitoefenen", besluit de minister.

Utsopi, een vereniging die de belangen van sekswerkers verdedigt, is blij met het initiatief. "Verschillende leden hadden tranen in de ogen. Door de schrapping zouden zelfstandige sekswerkers bankrekeningen, verzekeringen of contracten kunnen afsluiten, wat nu niet kan", reageert Daan Bauwens van Utsopi. "En wij zouden kunnen beginnen onderhandelen over minimale arbeidsvoorwaarden. Da's heel belangrijk, want daar maak je het verschil tussen uitbating en uitbuiting."

Beluister het gesprek met Patsy Sörenson, oprichter van vzw Payoke, een vereniging die opkwam voor de belangen van Antwerpse prostituees, in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select.

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet