Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Sekswerk voortaan uit strafwet: "Erg blij dat wij tweede land ter wereld zijn dat deze stap durft te zetten"

wo 1 jun. - 8:30

Een belangrijke dag voor de sekswerkers in ons land: hun activiteiten worden uit het strafwetboek gehaald. Door die "decriminalisering" zullen ze nu zonder omwegen contracten kunnen afsluiten. En het zet ook de deur open voor een betere sociale bescherming.
vrouw

Vrijwillige prostitutie was in ons land op zich niet verboden, maar het faciliteren of organiseren ervan wel, al werd het in de praktijk gedoogd. Een grijze zone dus voor de duizenden sekswerkers in ons land (schattingen gaan van 5.000 tot 28.000 sekswerkers).

"Het probleem was dat seksuele diensten zelf aanbieden of daarvoor betalen niet verboden was, maar elke derde partij - zoals een boekhouder, advocaat of chauffeur - werd wel gecriminaliseerd", zegt Daan Bauwens van belangenorganisatie Utsopi. "Iedereen die de activiteit deed, had het dus erg moeilijk om die op een normale manier uit te voeren. Een contract op zichzelf had geen juridische waarde."

Het "gehate" - dixit Daan Bauwens - artikel 380 uit het strafwetboek is nu verleden tijd. "Een einde aan de hypocrisie", noemt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) het. "We willen ervoor zorgen dat sekswerkers effectief contracten kunnen afsluiten met pakweg hun verhuurder, advocaat, boekhouder of bank. Tot nu moest dat gebeuren onder een ander statuut. Nu kan men dat volledig legaal doen als sekswerker."

België is het eerste Europese land dat sekswerk uit de strafwet haalt. Elders in de wereld ging enkel Nieuw-Zeeland ons voor. "We morgen ongelooflijk blij zijn dat wij het tweede land ter wereld zijn dat deze stap durft te zetten", vindt Daan Bauwens.

Eerste stap

Het gaat om een eerste stap. "Concreet betekent het dat zelfstandige sekswerkers nu volledig legaal te werk kunnen gaan, zonder drempels", legt minister Van Quickenborne uit.  Een zelfstandige sekswerker zal met andere woorden gelijke rechten genieten als elke andere zelfstandige. "Voor de sekswerker-werknemer moeten we wel nog een stap zetten. Daar willen we een kader ontwikkelen zodanig dat die activiteit effectief kan worden uitgeoefend", aldus de minister.

De decriminalisering maakt inderdaad de weg vrij voor een betere sociale bescherming van sekswerkers. "Tijdens de coronacrisis zagen we dat de sekswerkers blootgesteld werden aan heel veel gevaren. Van alle sectoren die moesten sluiten, was de sekssector de enige die amper een recht had op tegemoetkomingen. Het sociale statuut hing met haken en ogen aan elkaar door het feit dat de volledige sector gecriminaliseerd werd", zegt Daan Bauwens. "Die sociale rechten gaan nu mogelijk worden, maar ook arbeidsrechten."

"Dit arbeidskader moet het verschil tussen uitbating en uitbuiting kristalhelder maken waardoor misstanden en mensenhandel efficiënter bestreden kunnen worden", reageert Utsopi.

Spiking

Minister van Justitie Van Quickenborne heeft trouwens een bredere hervorming van het seksueel strafrecht klaar die vandaag ingaat. Er staan strengere straffen in voor daders van seksueel geweld. Als verkrachters hun slachtoffer spiken, door bijvoorbeeld drugs in hun drankje te doen, dan riskeren ze vanaf nu een maximumstraf van 15 jaar.

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet