Senioren in de gevangenis

18 januari 2021
© Alexander Dumarey
Er zitten steeds meer 60-plussers in onze Belgische gevangenissen. Hun aantal verdubbelde op acht jaar tijd. In de gevangenis van Merksplas zal daarom vanaf 2023 de eerste ouderenafdeling van ons land worden gebouwd. VRT NWS onderzocht de problematiek en sprak met gedetineerden boven de zestig. Misschien zag je al de reportage in 'Terzake'? Nu is er ook de podcast 'Senioren in de gevangenis', van Doruntina Islamaj en Christine Van Tichel.

Wanneer we aan een gevangenis denken, dan denken we meestal niet aan zestigplussers. Toch zitten er momenteel in België 496 zestigplussers vast. Hun aantal verdubbelde op acht jaar tijd. In 2012 waren ze slechts met 247.

De groeiende groep oudere gedetineerden is enerzijds te verklaren door de vergrijzing, die ook voelbaar is in de gevangenissen. Anderzijds zien we dat de straffen de laatste jaren steeds strenger en langer worden.

Wie op latere leeftijd in de gevangenis terechtkomt of oud wordt in de gevangenis krijgt te maken met zeer specifieke problemen. Je ziet in de gevangenis dezelfde ouderdomsgerelateerde problemen terugkomen als in de samenleving, maar dan in extreme condities en in een omgeving die daar niet voor is aangepast.

Je hoort de podcast 'Senioren in de gevangenis' op maandag 18 januari in 'Zandman', tussen 22 en 23 uur.

Meer info vind je op vrtnws.be

Podcast Zandman

Op het einde van de dag, bij het langzame deemsteren komt de Zandman met een verhaaltje. Een straf verhaal. Bijzonder en weinig gehoord. Voor als je stiekem in je bed ligt, of in je bad. Of warm gedekt in de armen van je lief. Het soort verhalen dat je graag wil navertellen. Onverwachte ontdekkingen om zachtjes te beluisteren. Op jouw tempo. Luister en geniet.

Deze week voegen we 'De regen die naar boven valt' van Xandry van den Besselaar toe aan onze podcast.

Lijst van artikels