Seoel houdt raketoefening na nucleaire test van Pyongyang

4 september 2017
AP/South Korea Defense Ministry
Zuid-Korea heeft een raketoefening uitgevoerd als antwoord op de nucleaire test met een waterstofbom door Noord-Korea. Er werd een aanval gesimuleerd op doelen in het gebied waar Noord-Korea eerder de test met de waterstofbom uitgevoerd zou hebben. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap.

Noord-Korea heeft gisteren naar eigen zeggen een waterstofbom getest die op een intercontinentale ballistische raket kan worden geladen. Volgens verklaringen van Pyongyang was de test een "perfect succes".

Als reactie heeft Zuid-Korea een grote militaire oefening gehouden waarbij een aanval gesimuleerd werd op doelen in de Noord-Koreaanse site Pungge-ri, het gebied waar Noord-Korea eerder de waterstofbomtest uitgevoerd zou hebben.

Van op land werden twee raketten afgevuurd, er zijn ook F-15-gevechtsvliegtuigen opgestegen. "De oefening demonstreert he tZuid-Koreaanse militaire voornemen om niet alleen de oorsprong van de vernietiging aan te pakken, maar ook het vijandige leiderschap en de ondersteunende krachten als zij de veiligheid van ons volk bedreigen", zegt Roh Jae-chon, de woordvoerder van het Zuid-Koreaanse leger aan Yonhap.

Volgens het Zuid-Koreaanse leger is geoefend op precisie-aanvallen en het afsnijden van de bevoorrading in het gebied. Er zijn ook al nieuwe oefeningen aangekondigd waaraan ook de Verenigde Staten zullen deelnemen.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in noemde de test van Noord-Korea eerder al een "absurde strategische vergissing" en heeft aangedrongen op de "strengst mogelijke" reactie, onder meer ook nieuwe sancties van de VN-Veiligheidsraad om Noord-Korea "compleet te isoleren".

De Amerikaanse president Trump overlegde met zijn topadviseurs. Na afloop sprak Minister van Defensie Mattis harde taal. Hij beloofde een effectieve en overweldigende actie als Noord-Korea blijft provoceren tegen Amerikaans territorium of Amerikaanse bondgenoten. "We hebben verscheidene militaire opties en we kunnen onszelf en onze bondgenoten Zuid-korea en Japan verdedigen", zei Mattis na afloop van het topoverleg.

Maar de harde taal van Mattis verhoogt de kans op een oorlog niet, zo zegt onze correspondent Björn Soenens vanuit New York. "Militairen zullen altijd dreigen met militaire acties , want de provocaties blijven duren. Maar iedereen weet dat elke gewapende ingreep miljoenen slachtoffers zou eisen en dus is dit het zoveelste loze dreigement. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un speelt het spel slim, hij blijft provoceren en de grootmachten tegen elkaar uitspelen."

Radio 1 Select