Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Sergio Herman achterna

ma 21 okt. - 7:39

Ben jij ook een hobbykok die graag wat wil bijverdienen op een barbecue, een plechtige communie of een verjaardagsfeest? Fiscaal expert Michel Maus legt uit waar je op moet letten. Zo waarschuwt hij onder andere voor "de lelijke aangebrande patat in het systeem”.
Michel Maus

Sergio Herman achterna

Lekker eten en drinken, het zit ingebakken in onze Bourgondische cultuur. Wie geniet er nu immers niet van een goed glas wijn en een lekker “gerechje”, zoals de rockstar kok Sergio Herman dat zo mooi verwoordt? Het zal wel zijn, zie ik u denken. En terecht, ons land is altijd al culinair verwend geweest, maar de afgelopen jaren zijn er in ons land tal van sterrenrestaurants gesetteld, waar echte culinaire supersterren achter het fornuis staan. Een bezoekje aan één van onze driesterrenrestaurants staat bij velen helemaal boven aan op de bucket list. En voor heel wat mensen is eten en drinken veel meer dan eten en drinken geworden. Het is voor hen bijna een religie en daar heeft de economie handig op ingespeeld.

Koken is big business geworden, zoveel is zeker. Het aantal kookprogramma’s op de Vlaamse zenders, euh, swingen de pan uit. 'SOS Piet' met Piet Huysentruyt, 'Dagelijkse Kost' met Jeroen Meus en 'De keuken van Sofie' met Sofie Dumont, we hebben ze allemaal wel eens bekeken. Net als de TV-formats trouwens die steeds maar populairder worden. 'Komen Eten', 'De Beste Hobbykok van Vlaanderen', 'Bake Off Vlaanderen', we zitten er massaal naar te kijken en te supporteren voor de deelnemers. Ondertussen is er voor de fanatici met Njam zelfs een heuse TV-zender met enkel kookprogramma’s. En wat te denken van het succes van de kookboeken, die al jaren de ranglijst aanvoeren van de best verkopende boeken in Vlaanderen. Het heeft Piet Huysentruyt, Jeroen Meus, Pascale Naessens, en co geen windeieren gelegd. Sommige koks zijn dankzij de media-aandacht voor de kookhype zelfs uitgegroeid tot echte internationale supersterren.  Ferran Adrià , René Redzepi, Heston Blumenthal bijvoorbeeld doet bij menig doorgewinterde foodie de hartslag omhoog gaan. En dichter bij huis zijn Sergio Herman, Peter Goossens en Gert De Mangeleer echte BV’s geworden.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat heel wat mensen ondertussen fanatiek met koken bezig zijn. Ikzelf laat deze hype aan mij voorbij gaan. Het enige kookboek in mijn bibliotheek is immers 'Ons Kookboek' van het Katholiek Vormingswerk van Landelijke Vrouwen - volgens deze vrouwenbeweging dé kookbijbel in Vlaanderen - maar verder dan dat gaat mijn interesse niet. Maar soit heel wat mensen zijn wel gebeten door de kookmicrobe. Dit kan zijn uit pure kookinteresse, maar kan ook andere redenen hebben. De nieuwssite newsmonkey.be stelde in de zomer van 2019 immers dat een man die kan koken “supersexy” is omdat hij hiermee aantoont dat hij goed is met zijn handen en goed kan multitasken. Of dit allemaal klopt laten we hier best even in het midden, maar wie als man wil scoren bij het andere of zelfde geslacht moet vandaag blijkbaar niet alleen weten hoe hij moet charmeren, maar ook hoe hij moet marineren, pocheren en sauteren. Enfin, ik geef het u maar mee.

En als u echt fanatiek met uw kookhobby bezig bent, kan het zijn dat bij u zichzelf stilaan de vraag durft stellen of u uw hobby niet financieel zou kunnen laten renderen. Nu u moet zich ook geen illusies maken, het is niet omdat uw kinderen dol zijn op de door u gebakken fishsticks en uw vrienden u beleefdheidshalve feliciteren voor uw coq au vin, dat uw kansen op succes gegarandeerd zijn. Maar kom, zoals het aloude gezegde ons heeft geleerd, wie niet waagt, blijft maagd. U kunt starten met een cursus 'Start to Cook' en vervolgens kan u zich nog gaan bijscholen op gespecialiseerde kookseminaries.

En zodra blijkt dat uw “aardappelrösti’s met gebakken tofublokjes en tomatengembersaus” of uw “hertenragout met harlekijnperen op een bedje van laurier met veenbessen”, in de smaak vallen dan bent u klaar voor het echte werk. Dan kan u uw kookkunsten aan de buitenwereld gaan tonen en tegen betaling op privé feestjes gaan koken.

Maar in dit geval zal de fiscus ook graag een hapje met u mee-eten. Dat is logisch. Vanwaar denkt u anders dat het spreekwoord “Koken kost geld” vandaan komt? Het probleem hierbij is echter dat de hoeveelheid fiscale peper die u zal moeten slikken nogal verschilt van de manier waarop u gaat kokkerellen. Laat ons beginnen met de meest voor de hand liggende situatie. U bent hobbykok en via mond tot mond reclame of via advertenties in de plaatselijke media wordt u af en toe gevraagd te koken op een verjaardagsfeestje, een plechtige communie of een zomerbarbeque. In dit geval zal u, tenminste als u als goede Belg het fiscaal spel correct wil spelen, uw inkomsten moeten aangeven als occasionele winsten in uw aangifte van de personenbelasting. Deze occasionele winsten worden dan als divers inkomen belast tegen een vast tarief van 33%. Wel kan u de werkelijke kosten die u hebt gemaakt om deze inkomsten te verkrijgen van uw inkomsten in mindering brengen. Het gaat hier bijvoorbeeld om uw paprika’s, kabeljauwfilets, aardappelen etc, kortom al uw ingrediënten voor uw menu. Daarnaast zijn ook uw kookspullen zoals potten en pannen van uw inkomsten aftrekbaar. Maar bottom line op uw netto-inkomsten zal u 33% belasting betalen.

Uw situatie is echter totaal anders als u uw diensten gaat aanbieden via een elektronisch deelplatform. Als u uw diensten gaat aanbieden op een of andere website waar klanten een kok kunnen inhuren voor hun feestje, dan worden uw inkomsten niet meer beschouwd als occasionele winsten, maar wel als inkomsten uit de “deeleconomie” en daar is een ander fiscaal regime op van toepassing. Inkomsten uit de deeleconomie zijn, volledig vrijgesteld van belastingheffing voor zover de bruto-inkomsten niet meer bedragen dan 6.250,00 euro per jaar. Indien u dus maximaal 6.250,00 euro per jaar hebt verdiend met uw kookkunsten (verplaatsingskosten en onkosten inbegrepen) dan is uw inkomen volledig vrijgesteld van belasting. Klein detail, u mag uw diensten dan enkel aanbieden aan particulieren en het deelplatform waarop u uw diensten aanbiedt moet door de fiscale administratie als deelplatform erkend zijn.  Indien u echter uw diensten wel aanbiedt via een deelplatform, maar dat niet erkend werd door de overheid of simpelweg geen erkenning heeft aangevraagd, dan worden uw inkomsten terug belast als occasionele winsten tegen 33% belasting.

Dus de vraag of uw inkomsten zijn vrijgesteld, dan wel worden belast tegen een tarief van 33% hangt puur af van de vraag hoe u uw klant hebt gevonden. Hebt u een klant verkregen via mond tot mond reclame, via een krantenadvertentie, een eigen website of een niet erkend elektronisch deelplatform, dan gaat u 33% belasting betalen op uw netto-inkomsten. Hebt u echter uw klant verkregen via een erkend elektronisch deelplatform, dan zijn uw inkomsten fiscaal vrijgesteld voor zover uw bruto-inkomsten niet meer bedragen dan 6.250,00 euro per jaar.

Ja maar hoor ik u denken, dat is toch niet eerlijk? Ja dat zei Calimero ook, maar toch is dit het systeem dat onze overheid heeft ingevoerd.

Bovendien, zit er nog een lelijke aangebrande patat in het systeem ook. Want als u meer dan 6.250,00 euro hebt verdiend, dan worden uw inkomsten volledig belast als beroepsinkomen en dan kunnen de belastingtarieven oplopen tot 50%. Als u derhalve in 2019 in totaal 6.251,00 euro als hobbykok hebt verdiend, dan is het niet zo dat u van een vrijstelling van 6.250,00 euro kan genieten en dat het deel daarboven als beroepsinkomen wordt belast, neen uw volledig inkomen wordt als beroepsinkomen belast. Hobbykoks die tegen het jaareinde nog een vraag krijgen om te gaan koken op een kerst- of nieuwjaarsfeestje en vaststellen dat zij hun jaarlijks grensbedrag gaan overschrijden, schakelen dan ook best over op fiscale werkloosheid.

Dus wat hebben we geleerd vandaag?

  • Laat u  niet vangen aan de fiscus en ga enkel via een erkend elektronisch deelplatform op zoek naar klanten
  • Hou het grensbedrag van het bijverdienen via een erkend elektronisch deelplatform in het oog
  • Stel uzelf de vraag of het niet beter is om terug zoals vroeger gewoon in het zwart te gaan werken.


'Partycrasher. De fiscus als pretbederver' van Michel Maus werd uitgegeven door Stichting Kunstboek

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet