Servais Verherstraeten (CD&V): “Het is nu aan de N-VA om te beslissen”

5 december 2018
© Belga
CD&V-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten hoopt dat de N-VA nog bijdraait en vanochtend voor de ondertekening van het VN-migratiepact zal stemmen, ook al is die kans quasi onbestaande. Maar “de wonderen zijn de wereld nooit uit", zegt Verherstraeten. "Het is aan de N-VA om daarover te beslissen.”

Zal België het omstreden VN-migratiepact in Marrakech tekenen? Die knoop moet vanochtend worden doorgehakt in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken.

Die commissie komt om 10 uur samen om te stemmen over de ondertekening. Omdat de N-VA naar alle verwachting tegen zal stemmen, zal de stemming waarschijnlijk met een wisselmeerderheid gebeuren: de oppositie die regeringspartijen CD&V, MR en Open VLD aan een meerderheid helpt.

CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten zegt dat zijn partij niet uit is op een wisselmeerderheid. "Wij zoeken geen wisselmeerderheid. De premier neemt een initiatief dat in de lijn ligt met het voortraject. Het is logisch dat we hem daarin steunen."

Dat voortraject, dat is de 2 jaar durende onderhandeling over het VN-migratiepact. De afgelopen weken heeft regeringspartner N-VA laten weten dat ze tegen dat pact zijn, en gisteren is de bom helemaal gebarsten.

Toch kijkt Verstraeten nog naar de N-VA, ook al zal die partij naar alle verwachting tegen een resolutie met amendementen stemmen in de Kamercommissie. “Als meerderheidspartij kijk je altijd naar je collega’s in de meerderheid. Dan zullen we hier in casu een stukje moeten kijken naar wat de N-VA doet.”

Verherstraeten hoopt dat het in de commissie ook nog over meer zal gaan dan over de stemming, al dan niet met een meerderheid, en dat er nog inhoudelijk wordt gesproken over het migratiepact.

Beluister het interview met Servais Verherstraeten in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'