Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

“Sexting is leuk en gezond”

di 16 okt. - 9:50

Stel: je betrapt je dochter of zoon van 16 bij het maken van een erotische selfie. Maak je dan niet meteen grote zorgen. Want “sexting is leuk en gezond” volgens cultureel antropoloog Marijke Naezer.
“Sexting is leuk en gezond” zegt Marijke Naezer

“Sexting heeft verschillende kanten”

Marijke Naezer schreef haar doctoraat over sexting. Ze ondervroeg tientallen jongeren over hun online seksuele avonturen, maar ook over andere onderwerpen die te maken hebben met liefde en seksualiteit. Uit haar onderzoek bleek dat 1 op 5 jongeren wel eens aan sexting deed: ze stuurden een seksueel getinte foto of filmpje van zichzelf naar iemand anders. Al geeft Naezer toe dat die cijfers niet helemaal representatief zijn.

“Sexting heeft verschillende kanten”, vertelt Naezer in ‘Nieuwe Feiten’.  “Het gaat voor de jongeren om het bouwen aan romantische relaties, het beleven van spannende avonturen, het vergaren van kennis, het bouwen aan hun identiteit enzovoort.”  Al doet niet elke jongere er aan mee natuurlijk. Sommige jongeren redenen gewoon: “Als iemand mij naakt wil zien, moeten ze maar langs mijn huis komen.”

En wat als het misgaat?

Maar is het wel zo verstandig om aan sexting te doen? “Het kan een positieve bijdrage leveren aan het seksleven van jongeren. In principe is het dus leuk en gezond” zegt Naezer.  “Al kan het natuurlijk ook misgaan wanneer er beeldmateriaal gedeeld wordt met mensen die het helemaal niet zouden mogen krijgen.”

De ‘schuldige’ is dan niet degene die de foto van zichzelf gemaakt heeft, maar wel degene die ‘m verspreid heeft, benadrukt Naezer.

Vergelijk het met het argument van het kort rokje: “Als een meisje met een kort rokje wordt lastiggevallen, komt dat niet omdat ze een kort rokje droeg. Maar wel omdat iemand heeft besloten om haar lastig te vallen.”

Nochtans krijgt de maker van zo’n filmpje of foto vaak het vingertje en de boodschap: “Doe het niet”. “Pijnlijk dat een invloedrijk instituut zoals de politie dit aanraadt” zegt Naezer. “Ze perken zo de seksuele vrijheid en het seksuele plezier van jongeren in. Daarnaast is het ook potentieel schadelijk. Want als het misgaat, durven jongeren ook geen hulp meer in te schakelen.”

"We onderschatten jongeren"

We moeten ons dus geen zorgen maken wanneer we onze zoon of dochter ‘betrappen’? “We onderschatten jongeren” zegt Naezer. “Ze zijn over het algemeen voorzichtig, en denken er goed over na.  Jongeren hebben het recht op privacy, en moeten hun eigen keuzes kunnen maken.”

“Ga het gesprek aan, in plaats van de politieman uit te hangen” besluit ze.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet